8°C   София
 

Нов вариант на коронавируса се появи в Ню Йорк и експерти реагираха със смес от предпазливост и тревога, съобщи Асошиейтед прес.

Разновидността се появи Ню Йорк в края на ноември и се пренесе в съседните щати, обяви екип от Калифорнийския технологичен институт, един от двата, огласили изследванията си за нея тази седмица.

Засега е неясно колко проблемен е този вариант. Вирусите постоянно мутират - правят грешки в генетичния си код при разнасянето и при копирането си.

"Повечето не будят тревога", казва Франсоа Балу, шеф на института по генетика в Юнивърсити Колидж Лондон. Но е полезно да ги откриваме, да ги маркираме и да насочваме вниманието към тях, допълва той.

Причината е, че някои генетични изменения са тревожни, особено ако помагат на вируса да се предава по-лесно, да е по-смъртоносен или да ограничава ефикасността на ваксините. Учените използват секвениране на генома на вируса и други изследвания, за да видят дали има проблем.

Здравните власти в Ню Йорк и кметът Бил де Блазио опитаха да успокоят тревогите за новия вариант. Според тях изследванията са в начален етап и все още се знае малко.

"Някои варианти са само това - те са варианти", каза д-р Джей Варма, старши здравен съветник на кмета.

Двата екипа - от Калифорния и от Колумбийския университет в Ню Йорк, публикуваха доклади тази седмица за новия вариант. И двете изследвания не са преминали независима оценка.

Калифорнийският екип отбелязва, че новият вариант е открит в близо четвърт от 1200 генома, секвенирани този месец. Вариантът се е появил в Ню Джърси и Кънектикът и в изолирани случаи другаде в страната, каза съавторът на доклада Антъни Уест.

В четвъртък Колумбийският екип огласи изследване върху 1100 проби на вируса от болни, лекувани в медицинския център на университета през ноември. През втората седмица на февруари новият вариант е наличен в 12% от пробите. Учените са установили и че болните с мутиралия вирус са предимно по-възрастни хора.

И двата екипа отбелязват, че новият вариант би могъл да отслаби ефективността на ваксините.

"Ясно е, че това е нещо, което трябва да следим", казва Балу.

Вариант на вируса в Калифорния също привлича внимание. Той е открит в 40-50% от проби, изследвани в Лос Анджелис. Засега обаче няма сериозно научно изследване, което да определи какъв ефект биха имали мутациите на тази разновидност.

"Нови варианти ще се появяват. Важното е да предотвратяваме разпространението им, когато се появят", каза в четвъртък пред Ен Би Си главният експерт по заразни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи.Пешо
02/26/2021 11:13:27

Ами маски, карантини на здрави хора и мерки и теглила за да забравим заразата да не би да се преморят докторите и министъра. Да се забави на всяка цена заразяването със вируса. На всяка цена! Е вече виждаме цената - проблема ще го забавяме до безкрайност заради лекарското слабоумие, считащо че като предпази децата и старците от сегашния вирус прави нещо повече освен да ги предложи за жертви на следващия, още по-опасен вариант. Спасявайки един жертват всички останали. Особено с ваксина по време на епидемия и маски, които частично предпазват, оставайки само най-вирулентните вируси.

Пешо
02/26/2021 11:18:33

Между другото, независимата оценка за публикуване са трима рецензенти, т.е. цензори. Които са политически много коректни. Наука проституиране от политиците. Да не говорим че за да публикува например испанският епидемиолог в Лансет, трябваше да увеличат квотата на "дарението" на 7 милиона.

уолъс
02/26/2021 12:08:23

Ваксинощети в Англия до 19.02. "Пфайзър" 77207 (197 починали) https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/964207/COVID-19_mRNA_Pfizer-_BioNTech_Vaccine_Analysis_Print__1_.pdf и "Астра Зенека" 114625 (205 починали) https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/964208/COVID-19_AstraZeneca_Vaccine_Analysis_Print__2_.pdf

уолъс
02/26/2021 12:09:28

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/964208/COVID-19_AstraZeneca_Vaccine_Analysis_Print__2_.pdf .... https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/964207/COVID-19_mRNA_Pfizer-_BioNTech_Vaccine_Analysis_Print__1_.pdf

уолъс
02/26/2021 16:04:15

Пък "израелския" - младите и бремменните: https://www.unz.com/gatzmon/the-israeli-mutant-the-idf-prophecy-and-the-reality-on-the-ground/

уолъс
02/26/2021 20:57:42

Първо ваксина, после некролог: https://www.lifesitenews.com/news/facebook-posts-provide-evidence-of-link-between-covid-vaccinations-and-deaths

световната наука се продъни
02/26/2021 23:25:49

Световната наука вместо да се опълчи на откровените ковид-лъжи, всъщност почна да ги разпространява и обосновава "научно". Тези които са призвани да търсят истината бяха подкупени с жълти стотинки. И след като това е масов световен феномен без досегашен прецедент в познатата човешка история, извода е само един - света приключва

спрете ковид истерията
02/27/2021 16:08:48

Старци, деца, неродени бебета, мъжаги, кифли, сърдечно болни, всякакви други болни. Освен това всякакви животни и неодушевени предмети... Има ли нещо или някой дето да не е погнат от тзи вирус???? Живи хора не останаха на този свят...

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...