С отварянето на зелените коридори за ваксинация постигнахме по над 20 000 имунизирани за денонощие. Това означава, че през март може да имаме 500 000 имунизирани с първа доза, а през април - 500 000 души ще са с поставени две дози, а още 500 000 души - с първа доза. Това означава, че до края на юни при нормално зареждане с ваксини можем да стигнем до 2 милиона души, ваксинирани с двете дози. У нас около 4 млн. души трябва да бъдат ваксинирани, тоест, ако имаме половината от тях до края на юни и добавим вече преболедувалите и децата, можем да достигнем някакъв общ имунитет, който да ни позволи да започнем да живеем малко по-нормално. Това заяви пред Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той обясни, че в събота у нас се очаква да пристигнат 52 000 дози на "АстраЗенека" и зелените коридори за имунизация в болниците ще отворят отново в неделя.

"Най-големият ми страх е, че след първата доза, ще има хора, които ще се откажат от втората. Виждаме, че вече има такива случаи - не идват на датата за поставяне на втора доза. Имахме 30 такива случая, които закъсняха и дойдоха по-късно", обясни проф. Балтов.

По думите му в мрежата - при лични лекари и болнични заведения са останали около 10 000 дози, които се очаква днес да бъдат изчерпани. Проф. Балтов уточни, че от ваксините "АстраЗенека" не се пази втора доза, защото тя трябва да бъде поставена 70 дни след първата. При нея след 21 ден 94% намалява рискът от тежка форма на коронавирус, а антителата в организма нарастват до 70-я ден.

Сега втора доза от "Пфайзер" и "Модерна" се пази за членовете на РИК и секционните комисии. Според проф. Балтов се пазят около 50 000 ваксини. "Ако до 10 март не бъде поставена първата доза обаче няма смисъл, защото няма как до 4 април - датата на изборите да се постави втората и да има имунитет", обясни проф. Балтов.