Отпишете за кратко шоколада и яйцата 

Секс може, дори и партньорите да са с различни марки на дозите 

Изключете алкохола от менюто си преди и след ваксинирането, съветват медицински експерти.

След поставянето на ваксината на "Астра Зенека" е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили отокът и зачервяването в областта на ваксинацията, съветва проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

До втората доза ваксинираните да намалят употребата на алкохол, допълва Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. А в деня на поставянето на инжекцията да се избягва напълно консумацията не само на спиртни напитки, но и на шоколад и яйца.

Възможни са странични ефекти след инжектирането
Възможни са странични ефекти след инжектирането

Алкохолът трябва да се спре и по време на боледуване. "Не можете да ядете много осолена риба, мариновани краставици и туршии. Вместо това трябва да пиете повече вода. Също така - и това е най-важното - е необходимо да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той допринася за дехидратация на тялото. Солените храни не помагат на кръвта ви да бъде по-рядка. Те помагат тя да стане по-плътна, по-наситена. Солта изтегля течния компонент в тъканта и в самите кръвоносни съдове. Косвено това може да повлияе утежняващо, ако човек се лекува след усложнения при заразяване с COVID-19", обяснява терапевтът Филип Кузменко.

Световни медицински експерти изтъкват, че алкохолът може не само да отслаби действието на ваксината, но и да предизвика алергични реакции.

Противопоказанията за имунизация срещу COVID-19 са изрично посочени в кратките характеристики на продуктите. Най-често това са ограничения, свързани с възрастта и свръхчувстителност към някоя от съставките на ваксините.

Със сигурност не може да бъде инжектиран всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса), както и тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите - под 18 години. Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19, могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

Най-често съобщаваните нежелани реакции при "Модерна" са болка на мястото на инжектиране (92%), умора (70%), главоболие (64,7%) и други. Нежеланите реакции обикновено са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след ваксинацията. По-ниска е честотата им при хора с по-голяма възраст. При "Астра Зенека" това са чувствителност на мястото на инжектиране (63,7%), болка на мястото на инжектиране (54,2%) и главоболие (52,6%). А при "Пфайзер/Бионтех" един на 10 души получава болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болка в мускулите и повишена температура.

Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията.

"Може да се прави секс след ваксиниране, дори и ако партньорите са с различни ваксини. Имунната система действа независимо от тези активности", отговори главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на запитване на любопитни граждани. Той обясни и че боядисването на косата няма отношение към ваксинацията, но в миналото са спирали партиди от боя за коса, предизвикващи много тежки алергични реакции.

Шоколадът също трябва за малко да бъде спрян
Шоколадът също трябва за малко да бъде спрян

Хората трябва да се ваксинират срещу COVID-19 с интервал поне от 14 дни от поставянето на друга ваксина срещу друго заболяване. Тази препоръка се основава на факта, че в момента няма данни за това дали ваксините срещу коронавируса ще повлияят или ще бъдат повлияни от други ваксини. Проучвания за определяне дали ваксините срещу COVID-19 могат да се прилагат едновременно с противогрипна ваксина или ваксината срещу херпес зостер ще бъдат завършени; този тип изследвания се наричат "проучвания за едновременна употреба".