3°C   София
 

И светът чупи пореден рекорд - 428 000 за 24 ч

За 10 дни заразените в Европа са се увеличили двойно и за първи път дневните положителни случаи минаха 200 000, предаде Ройтерс. На 12 октомври регистрираните дневни случаи на Стария континент бяха 100 000. Най-голямото увеличение е в страните от Южна Европа. В четвъртък са отбелязани рекорди в Италия, Австрия, Хърватия, Словения и Босна. Общо заразените в Европа от началото на пандемията са 7,8 милиона, а починалите - 247 хиляди. Рекорден дневен ръст на инфектирани бе достигнат и в света - 427 819 пациенти за денонощие.

За да бъде ограничена заразата, Франция, Гърция и Северна Италия наложиха вечерен час. Във Франция ще го спазват жителите на Париж и още 8 големи града след рекорд от 42 000 заразени за ден. Мярката засяга 46 млн. французи и бе удължена до 6 седмици. Хората не могат да напускат домовете си от 21 ч до 6 ч сутринта. “Следващите месеци ще са тежки”, обяви премиерът Жан Кастекс.

Използването на маски на открито става задължително, обяви в четвъртък вечер гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. В най-засегнатите градове като Атина и Солун вечерният час ще е от 0,30 до 5 ч.

Малта пък въведе задължителен PCR тест за пристигащи от България. Той трябва да е направен 72 ч преди влизането в страната. В противен случай пристигащите ще бъдат подложени на тест на място или ще бъдат под 14-дневна карантина.

Белгийската външна министърка Софи Вилменс, която бе премиер на страната при първата вълна на пандемията, е настанена в реaнимация с COVID-19. Според екипа на 45-годишната Вилменс тя е в стабилно състояние и може да общува. Белгия е сред страните с най-висока смъртност от коронавирус в света.

Чехия, в която положението се влоши рязко, зове за помощ от поне 300 военни лекари от ЕС и НАТО. Министърът на здравеопазването на страната Роман Примула е на път да изгуби работата си заради скандал, свързан с нарушаване на собствените му правила. Той бил заснет от папараци да излиза от заведение противно на наложените мерки. Министърът бил и без маска. За разлика от него кметът на Прага Зденек Гржиб даде положителен пример - записа се да работи като доброволец в болница. Той има медицинско образование, но не е практикувал като лекар.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...