3°C   София
 

Бюджетът на НЗОК издържа, няма проблеми до края на годината да се разплаща с договорените партньори. Това заяви пред БНТ проф. Петко Салчев, управител на Националната здравноосигурителна каса.

Взето е решение от Надзорния съвет на НЗОК клиничните пътеки 39 и 48, които са за лечение на белодробни заболявания, при установен COVID-19 заплащането да бъде 1200 лв., при нормална пневмония се запазва същата цена.

Проф. Салчев беше категоричен, че проверяват документацията за всеки пациент дали е доказан със съответните методи, че е с COVID-19 и ако не е доказан, не заплащат. Няма такива случаи да се злоупотребява от болниците с диагнозата за COVID-19.

"Взето е по принцип решение на Надзорния съвет на НЗОК - от ноември няма да се плащат класическите полимеразни PCR тестове, ще се плащат бързите тестове по направленията на личните лекари, специалистите ще им помагат да установяват дали даденият пациент е заразен или не с COVID-19 като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор, и ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с COVID-19 инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата", обясни управителят на НЗОК.

Все още не е изчислено колко точно ще струват бързите тестове, приблизителната цена е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа. До седмица ще бъде ясно какво ще струват на НЗОК.

Направленията за бързите тестове ще бъдат безлимитни.

"Слуховете, че PCR тестовете са лимитни не са достоверни. Плащаме до 4000 на ден, но тези са определени на базата на това колко може да изработят лабораториите. Ако има нужда от повече, РЗИ могат да пуснат и повече, никой няма да откаже да бъде заплатено", заяви проф. Салчев.

По решение на Народното събрание, ако останат средства в НЗОК, трябва да бъдат разплатени тези суми, които не са разплатени 2015 и 2016 г. До края на месеца Надзорният съвет ще вземе решение лечебно заведение по лечебно заведение какви са тези суми, за да бъдат сключени споразумения с тях за плащането. Сумата е около 75 млн. лв.

"Освен това има преразпределение на резерва - 6 млн. за общопрактикуващите, 13 млн. за лекарствените средства и до края на ноември ще стане ясно колко е останало от резерва", каза управителят на НЗОК.

И поясни, че те изплащат на болниците за извършена работа, не са субсидираща институция, за да подпомагат лечебните заведения.

"Няма лечебно заведение в момента, което е застрашено от затваряне", заяви проф. Салчев.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...