19°C   София
 

Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище.

Над 500 ученици са под карантина до момента. При контакта на учениците сега - след първата седмица в училище - се очаква увеличение на заболелите, но е важно по места как се спазват мерките, обясни той.

"Юни се избърза с пускането на балове, на спортни срещи и на нощните заведения - тази много мощна част от икономиката ни", така Кантарджиев коментира движението на заболяването у нас през последните месеци.

Кантарджиев бе категоричен, че маските намаляват разпространението на заразата. "Разбирам, когато някой европеист говори против маските. Когато колеги лекари говорят против маските и мерките - не разбирам. Това е само за тяхно лично удовлетворение", коментира Кантарджиев. И даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама - при носене на маски той става 1 към 1.

Той подчерта, че маските не спират 100% вируса, но няма нито една научна статия, която да ги сочи като безполезни или вредни. И добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях.

"Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка. Прекалено е пак да има изолация по къщите", коментира той и добави, че се надява да не се стигне до това.ясновидец
09/22/2020 07:51:28

това,че имат медицинска диплома не ги прави лекари,трябва знание и практика

Защо лъже?
09/24/2020 08:23:58

Маските трябва да се носят само там, където е необходимо -- където може да срещнем отблизо лице в лице много заразен човек за повече от 5 минути или по-слаб заразен, но за повече от 15 -20 минути в затворено помещение. И трябва да се махат веднага след напускане на тази зараза среда. В противен случай маската само осигурява на вируса 30 градуса температура и над 80% влажност. Т.е. идеални условия за заразяване. Да не говорим че натоварва сърдечно съдовата система-- увеличава пулса с 10% и дишането също толкова. Та който се нуждае от 20% резерва на капацитета си за кислород, VO2max, може да получи инфаркт. Не само болни, но и спортисти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...