Бъдещото лекарство ще предотвратява заразяване

Най-малката молекула, която напълно неутрализира коронавируса, откриха учени от Питсбъргския университет. Изследването е водено от Димитър Димитров, старши автор на публикацията в сп. "Сел" и директор на Центъра за терапия с антитела в университета.

Обещаващата молекула е 10 пъти по-малка от антитяло и е използвана за създаване на лекарството Ab8. Очаква се то да послужи за лечение и профилактика срещу вируса, причиняващ COVID-19.

Лекарството не се свързва с човешките клетки и така

минимизира негативните странични ефекти,

пише "Сел". Бил направен бърз анализ на 100 млрд. молекули, които могат да се свържат с коронавирусния белтък, участващ в заразяването. При опити с мишки и хамстери Ab8 показало много висока ефективност за предотвратяване и лечение на инфекцията. Експерименти показали, че и най-ниските дози Ab8 значително намаляват броя на вирусни частици в заразените животни.

Малкият размер на молекулата дава възможност за прилагане на лекарството по алтернативни пътища, включително чрез вдишване.

“Ab8 има не само потенциал като терапия срещу COVID-19, но може да се използва си срещу заразяване със SARS-CoV-2”, казва съавторът Джон Мелърс.

Д-р Димитров е сред първите, открили неутрализиращи   антитела за коронавируса на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. През следващите години екипът му открива мощни антитела и срещу други зарази, включително причинени от вирусите на Близкоизточния респираторен синдром, денга, хендра и нипа.

Той е завършил Софийския университет с дисертация по химия и има докторска дисертация по биология в БАН, където работи като старши научен сътрудник. От 1990 г. е старши изследовател в Институтите по здравеопазване в САЩ. През 2017 г. основава центъра в Питсбъргския университет, където понастоящем преподава медицина.

“Антителата създават пасивен имунитет, така че той е временен - няколко месеца, от 1 до 4 в зависимост от антитялото. За този период е необходима 1 инжекция с около 1 грам антитяло”, казва д-р Димитров пред сайта “БГ Войс”. Според него бъдещата терапия ще е ефективна и при мутация на COVID-19.

Оценката на Ab8 е направена съвместно с учени от университите на Северна Каролина, Тексас, Британска Колумбия и Саскечуан.

Същевременно руски молекулярни биолози съобщиха, че са открили в клетките на човека и на мишки молекула на РНК, способна да се съединява с частици на различни видове коронавируси и да

забавя тяхното размножаване, предаде ТАСС.

Младшият сътрудник от Националния изследователски университет в Москва Степан Нерисян каза, че екипът е открил частицата микроРНК miR-21, която е способна да се свързва с всички човешки коронавируси.

Предполага се, че вирусът я използва за забавяне на своето размножаване в началния етап на заразяването, за да отложи активния имунен отговор на организма.

Екипът на Нерисян отделил 4 семейства микроРНК, които се свързват с всички коронавируси при човека. При опити с мишки било установено, че те са заразени с вируса на атипичната пневмония, концентрацията на молекулите mir-21-3р е 8 пъти по-висока в клетките на белите дробове на болните животни.

С тях патогенът се стреми да бъде по-малко забележим за резкия имунен отговор в първите етапи от развитието на инфекцията, когато лесно може да бъде унищожен. От тази особеност на коронавируса учените могат да се възползват по изкуствен начин, като се повиши концентрацията на молекули miR-21-3р в организма на болния.

Професор Димитър Димитров
Професор Димитър Димитров