България се готви за най-лошия сценарий с разпространението на коронавируса, но в последните две седмици се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта. Това заяви новият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов пред Нова телевизия.

"Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре. В последните 2 седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните 2 седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Това е относителна стойност на заболели към 100 000 души. Това е тенденцията съгласно Европейския център за контрол на заболяванията. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в така наречените уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тези групи", заяви проф. Ангелов.

Той подчерта, че и днес излекуваните са повече от заболелите. Според него е важна тенденцията в държавата.

"Категорично не може да се каже, че в момента сме от държавите, които са най-зле. Казах ви за тенденцията за намаление в България. За същия период от две седмици, сравнен с предходните две седмици имаме 389% увеличение в Кипър, 346% увеличение в Естония, 152% в Гърция", допълни министърът.

"В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена", каза проф. Ангелов. 

"Към настоящият момент имаме достатъчно легла. Създадена е организация за допълнителни легла.  Ако от 150 до 350 заболели на ден, ще разкрием 2832 легла. Ако са над 350 - 4415 легла", обяви той.

Всъщност проблемът е с броя на лекуващите лекари. "В целия свят има недостиг на инфекционисти. В България има около 160 души. Проблемът е, че това лечение не се нуждае само от инфекционисти. Налага се и лечение на сърдечно-съдова система. Трябват и интернисти, и кардиолози...", каза Костадин Ангелов.

Според него имаме достатъчно количество предпазни средства, дезинфектанти и апаратура.

"В момента няма проблем с предпазните материали за българските медици, лекуващи заболелите от коронавирус. "Имаме ръкавици за месец и половина, ще закупим още. А по отношение на защитни облекла, маски - имаме за пет-шест месеца напред", каза здравният министър.

За София е взето решение за създаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме.

"Тече проект за реформа в Спешна помощ. Той е на стойност 163 милиона лева. Предстои да се закупят линейки - съвременни, включително и високопроходими. Имаме и проект, по който ще бъдат закупени три хеликоптера", каза още пров. Ангелов.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...