30°C   София
 

1% намаление на влажността води до 6% увеличение на честотата на разпространение на коронавируса, твърдят австралийски изследователи

Топло и сухо време може да улесни разпространението на SARS-COV-2, според учени от САЩ и Австралия, пише руският информационен сайт gazeta.ru

Лятото няма да може да ограничи коронавируса - топлината намалява разпространението му само леко, а намалението на влажността го увеличава, твърдят изследователите.

Учени от болницата Маунт Обърн в Масачузетс се чудеят как промените на времето могат да повлияят на SARS-COV-2. Те анализират промените в температурата, излагането на UV лъчи и валежите през пролетта в САЩ и проучват връзката им с разпространението на вируса. Резултатите са публикувани в списанието Clinical Infective Diseases.

Установяват, че разпространението на вируса намалява леко, когато температурата се повиши до 10° C. Оказва се, че над тази стойност тя не влияе върху броя на инфекциите.

„Малко вероятно е предаването на болестта да се забави драстично през летните месеци само заради повишаване на температурата“, казва д-р Шив Т. Сехра, ръководител на изследването. Учените също моделират скоростта на разпространение на вируса при различни температури и откриват, че това става най-бързо, когато температурата падне под нулата.

Но авторите предупреждават, че проучването е изследвало рапространението на вируса при температури под 20°C. Но по време на събирането на данни в Съединените щати, температурите там не са ннадвишавали тази стойност, следователно не може да се каже как се държи вирусът при температури над 20°C.

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията по-рано съобщават, че пандемията COVID-19 може да се влоши през есента и зимата с понижаване на температурите. „Нашите резултати са в съответствие с тези прогнози“, казва Сехра.

Сухите дни ще повлияят на епидемиологичната ситуация, предупреждават учени от Сидни университет и техни китайски колеги. Предишни проучвания установяват връзка между климата и разпространението на SARS в Хонконг и Китай и MERS-COV в Саудитска Арабия, както и влиянието на дневната температура и влажност върху разпространението на SARS-COV-2 в Китай. „Пандемията в Китай, Европа и Северна Америка се случи през зимата, така че ни беше интересно да видим дали има връзка между случаите на COVID-19 и климата в Австралия в края на лятото и началото на есента“, казва епидемиологът Майкъл Уорд, ръководител на изследването. - Когато стана дума за климата, установихме, че основната движеща сила е ниската влажност, а не спадът на температурата. Това означава, че през зимата ние, австралийците, може да сме изложени на повишен риск, тъй като влажността ни е намалена. Но в северното полукълбо, в райони с по-ниска влажност или през периоди, когато влажността спадне, рискът може да възникне дори през летните месеци. Следователно трябва да бъдем нащрек".

С намаляването на влажността въздухът става по-сух, казва Уорд. Поради това, изхвърлените чрез кихане и кашлица микродропи се съхраняват в него по-дълго. При висока влажност микродропите се задържат по-малко във въздуха и се утаяват по-бързо на земята и повърхностите.

След анализиране на инфекциите в Сидни през март и сравняване на колебанията им с промените във времето, изследователите откриха, че намаляването на влажността всъщност допринася за по-активно разпространение на вируса.

Те изчислиха, че 1% намаление на влажността води до 6% увеличение на честотата. „Това означава, че трябва да внимаваме, когато времето е сухо“, казва Уорд. „Системите за обществено здраве трябва да са запознати с потенциално увеличения риск, възникващ в периоди на ниска влажност.“

Авторите отбелязват значението на по-нататъшните наблюдения както в южното, така и в северното полукълбо през различните сезони - това ще изясни как промените във влажността и други метеорологични условия влияят на колебанията в честотата и ще предприемат подходящи мерки за защита на населението.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...