Китай ще бъде първата старана, която ще се сдобие с ваксина срещу новия коронавирус, заяви американският вирусолог Флориан Крамър от научния център към нюйоркската болнична мрежа "Маунт Синай", цитиран от испанския вестник "Паис".

"Мисля, че КНР ще стане първата страна, която ще се сдобие с ваксината и вероятно това ще стане тази есен, уточни ученият. Китай задейства процеса много бързо и неговите регулаторни органи имат възможността да ускорят този процес. На агенциите в САЩ и Европа ще им е нужно повече време, и вероятно те ще са готови в края на тази или началото на следващата година", предава БТА.

Крамър изтъкна, че не става дума не само за внедряването на ваксината, а и за възможността да се произвеждат милиони дози от нея. "Само в Испания ще са нужни 100 милиона ваксини, защото е възможно да са необходими по две дози на човек, както е с повечето известни досега имунизации. Вероятно някои пациенти няма да получат достъп до нея до края на 2021 година", прогнозира американският вирусолог.