- Световният проблем е налице, но какво реално може да ни помогне? В какви аспекти се прилагат и проучват мерки срещу коронавируса?

- Образно казано, при настоящото положение ние не можем да излезем „сухи от водата“, но бихме могли по-бързо да излезем от нея и да се изсушим! Терапевтичните мерки при заболяване са важни и ще се развиват, но още по-важно е да се предпазим.

Разпространението на вируса се ограничава чрез мерки за лична и обществена хигиена, социална изолация, както и чрез подобряване на имунната система и на общото здраве.

Ваксината е по-скоро далечна перспектива, която евентуално ще сложи спирачки конкретно на този вирус (каквото може да направи и самият той, но след като се обработи от стадния имунитет на болшинството хора), но не и на всякакви други микроби, които е възможно да ни нападнат в бъдеще, поради отслабения ни имунитет.

- Как действа имунната система? Какво значи да модулираме имунната система?

- На входните врати - в случая лигавиците на устата, носа и очите, после по хода на горните дихателни пътища, имунните клетки могат да отблъснат по-леките набези на микробите.

По-нататък се включват защитните механизми на кръвта – различни видове бели кръвни клетки: Т-лимфоцити за директна борба и В-лимфоците, които действат чрез секретираните от тях антитела.

Вече има заснети със съвременни апаратури конкретните оздравителни механизми при COVID-19 – организмът не е беззащитен! Но повечето от нас имат нужда допълнително да регулират (модулират) имунната си система, за да се повиши нейният шанс в борбата срещу проникването на заразата или евентуално - за по-бързото възстановяване след преболедуване.

Подчертавам, че естествените методи, нормално дозирани, именно модулират т.е. хармонизират имунитета, докато някои твърде силни или високо дозирани средства могат да прехвърлят ефекта в някаква крайност, като например прекалено стимулират само определени клонове от имунната система, а това не винаги е полезно.

- Споделете някои практични съвети за имунната система?

- Личната хигиена сега е във фокуса на общественото внимание по отношение на предпазването, така че няма да повтарям необходимите указания. На нивото на физиката, въпреки ограниченията върху пътуването, напълно е възможно да поддържаме добра форма, главно чрез гимнастика и фитнес у дома.

Важни са и дихателните практики, за които се счита, че са най-ползотворни именно през пролетта. Въздухът и в градовете сега е по-чист, така че го използвайте.

Храненето е винаги нещо основно и в случая следва да се концентрираме върху витаминозните пролетни зеленчуци, включително диворастящите, както и върху натуралните плодове, ядки и пълнозърнести храни. Да ограничим, дори и след постите, тежките продукти от животински произход, силно преработените и рафинирани продукти.

Психорегулацията е другият основен „жалон“ на превъзходното здраве: достатъчен сън, методи за релаксация и конструктивно преобразуване на ума, подходящо общуване (и в рамките на виртуалното имаме широк избор), както и непрекаляване с гледането и слушането на лоши или недостоверни, сензационни новини!

- Споменахте за превенция и засилване на имунитета. По-конкретно, кои са основните билки, лечебни растения и микронутриенти, които са приложими в този процес?

- От векове е известно, че билките и минералите са с широк спектър на действие, а последните десетилетия имаме и редица научни данни в подкрепа на лековитите растения и добавките като субстанции.

Емблематични за имунитета са например ехинацеята (подобрява дейността на имунните клетки и отбранителната функция на съединителната тъкан), бъзакът и тинтявите (регулират левкоцитите по брой и благоприятстват имуноглобулиновата продукция), петопръстният очиболец и андрографисът (действат противовирусно и пречистващо организма), гъбите шийтаке, майтаке, агарикус блазеи, чага и др.

От витамините перспективни са С и В6 (възстановяват имунитета и общо силите на организма, подобряват обмяната и др.), а от минералите – цинк и селен (с основна роля за противовирусния имунитет, кръвообращението, хормоналните функции и т.н.).

От аминокиселините „коронна“ в своето антивирусно профилактиране е лизинът, който незаменимо подпомага и възстановителните функции на съединителната тъкан.

Като допълнитена опция, за възстановяване на основно важната нормална чревна флора, могат да се имат предвид и пробиотиците.

- Стана дума за гъбите Шийтаке и Чага. Каква е тяхната роля при вирусите?

- Това са най-ярките здравни помощници измежду по-разпространените представители на групата на медицинските гъби. Основните им субстанции бета-глюкани, получени при екстрахиране, се превръщат във високо използваеми от организма (за разлика от тези, които присъстват в готвените гъби и някои зърнени храни).

Бета-глюканите принадлежат към пребиотичните полизахариди и се отличават с висока способност да подхранват нормалната чревна флора. Като непосредствен ефект от това следва повишено производство на имунни тела, подобряване на храносмилането и обмяната на веществата и експресия на редица полезни гени.

В Шийтаке и Чага - едни от най-добре изследваните медицински гъби, както процентът, така и усвояемостта на бета-глюканите са по-високи от повечето други източници. Специално при гъбите освен това преобладава подвидът на тези съединения - 1,3/1,6-бета глюкан, който се отличва със значително по-голяма физиологична активност в сравнение с 1,3/1,4-бета глюканът, който преобладава в овеса и ечемика.

Съдържат и ценни микроелементи. Съчетават имуномодулиращ ефект с противомикробно, противотуморно, антибактериално, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Поддържат също така едно по-добро кръвообращение, което е от огромно значение за функциите на различни органи и системи и от там - за възстановителните процеси.

- Какво да се прави при конкретни симптоми - температура, кашлица, задух...?

- Ако признаците са устойчиви при здрави хора или дори ако са съвсем леки при възрастни и болестно увредени индивиди - търси се лекар! Освен това профилактичните дози на природните продукти се завишават до интензивни и се съчетават по подходящ начин с други природни продукти.

Добър пример за такова взаимноусилващо се съчетаване е: Имуноефект Антивирал Универсал, като нова сиропна композиция за възрастни и деца над 3г. Тя е мощна, съвременна, оптимизирана формула за защита на имунната и дихателната система.

Гамата се допълва от Имуноефект антивирал на капсули и евентуално някои продукти от серията Бронховитал, а също така Гинко-Ко, Лактобаланс, Клеева тинктура с чесън и др.

ИМУНОЕФЕКТ АНТИВИРАЛ УНИВЕРСАЛ - СИРОП 100 МЛ

- Споменахте за новия продукт и двата му режима на прием. Нещо повече?

- Имуноефект Антивирал Универсал – сироп, 100 ml е съвременна суплементарна формула - добре балансирана и оптимизирана. Първо - по отношение на подбора на съставките и техния синергизъм (взаимно допълване). Второ - качество и добра усвояемост. Трето - по отношение на оптималните количества на всяка от субстанциите и прецизираните схеми за приемане.

Препоръчителните дози са на две равнища (два режима на прием), като базовият прием може да се използва за превенция, поддържане и възстановяване, докато интензивният прием е предназначен за допълване на другите необходими въздействия при съответната нужда – поява на конкретни симптоми: температура, кашлица, затруднено дишане и т.н.

- И в заключение, нещо мъдро за здравето, като общо напътствие?!

- Мъдростта е достъпна, в нас и извън нас. Време е обаче да я употребим правилно, чрез знанията, които ни дава науката: за собственото здраве и организираните социални мерки, както и чрез неформална взаимопомощ. Нека да излезем от кризата по-мъдри, по-силни и по-човечни!

За контакти:

Мирта – Медикус ЕООД

гр. София

www.mirtamedicus.com

02 / 963 14 15; 0878 177 140