Скот Джозеф Кели е пенсиониран астронавт от НАСА, който е живял на Международната космическа станция почти година. Роден е на 21 февруари 1964 г. в Ориндж, Ню Джърси.

Първо е пилот на совалката "Дискавъри" през 1999 г., която издига на части телескопа "Хабъл". Втората му мисия е като командир на STS-118. Скачва се за 12 дни с космическата станция. В третата мисия пристига в станцията със "Союз TMA-01M" на 9 октомври 2010 г. и остава там като бординженер до 16 март 2011 г. Прибира го същият кораб.

На 27 март 2015 г. заедно с руснака Михаил Корниенко потеглят със "Союз TMA-16M". Прибират се на 1 март 2016 г. със "Союз TMA-18M". Близнакът му Марк Кели също е пенсиониран астронавт.
Ето какви съвети даде Скот Кели пред "Ню Йорк таймс":

Да си затворен у дома е трудно. Не беше лесно и на космическата станция. Дори когато спях, бях на работа. Да летиш в орбита, е може би единствената работа в света, която не можеш да напуснеш.

Но там, горе, научих някои неща. И искам да ги споделя. Защото ще са от полза в новата ситуация, когато всички ще бъдем затворени у дома, за да спрем разпространението на коронавируса. Ето някои съвети за живот в изолация от човек, който знае какво е тя.

1. Направете си график

На станцията времето ми бе разпределено. От събуждането до заспиването. Понякога включваше излизане в открития Космос, което продължава до 8 часа. В друг момент можеше да е 5-минутната проверка на цветята, които отлеждах. Ще откриете, че ако спазвате някакъв план, ще се адаптирате по-лесно в новата ситуация. Като се върнах на Земята, в началото ми беше много трудно точно поради липсата на график.

2. Поддържайте темпо

Когато работите и живеете на едно място, работата понякога взема превес. Заради това, когато бях в орбита, си налагах темпо, което спазвах. Намерете време и за почивка. Например с моите колеги си правехме филмови вечери. В една от тях гледахме всички серии на "Игра на тронове" два пъти!

И никога не забравайте, че ви трябва и достатъчно сън. Учените от НАСА доказаха, че сънят се отразява на всичко - от здравето до настроението. И това е най-важното в карантината.

3. "Излезте"

Едно от нещата, което най-много ми лисваше в Космоса, е природата. Проста разходка. Като бях изолиран в малко пространство, дори започнах да си представям природата - зеления цвят, мириса на прясна кал, топлото слънце по кожата. Експериментът с цветята се оказа изключително важен и неочакван за мен. Колегите обичаха да си пускат звуци от Земята като птички, вятър в дърветата и дори комари. Постоянно. Това ни връщаше на Земята, въпреки че на мен комарите ми идваха в повече.

За астронавта излизането в Космоса е опасно. Изисква дни подготовка. Сега просто можеш да отвориш прцозореца и да подишаш. Да чуеш звуци. Няма нужда да тренираш по 2,5 часа като на станцията, но поне веднъж можеш да се раздвижиш. Дори да излезеш малко, стига да си на поне 2 м от останалите. Защото досегът с природата е от изключинелна важност за менталното здраве.

4. Трябва ви хоби

Когато си затворен в малко пространство, ти трябва нещо, с което да се разтоварваш. Много хора биха се изненадали, но си взех в Космоса доста книги. Пипането на хартия е безценно. Дава ти сила. Истинска книга, която не ти праща нотификации или ремайдери за нова глава. Имате онлайн доставки от книжарници, имате абонаменти за вестници. Решаването на кръстословици разтоварва много. Така ще помогнете и на малкия бизнес, на журналистиката и ще намерите време за разтоварване.

Може да се учите да свирите. Скоро си купих дигитална китара. Да опитате занаят, да рисувате. В Космоса намираме време за такива неща. Помните как канадецът Крис Хадфийлд имровизира по Дейвид Бауи, нали?

5. Водете си дневник

НАСА изучава въздействията на изолацията от десетилетия. И изненадващо откри доброто въздействие на дневника. По време на едногодишната ми мисия намерих време да пиша за преживяванията си всеки ден. Ако не ви харесва да описвате какво се случва, защото много неща ще се повтарят, пробвайте да описвате какво чувствате или просто описвайте спомените си. Дори да не стигнете до написването на книга като мен, поне ще ви останат нещата, които сте преживели в този уникаен момент от човешката история.

6. Намерете време за общуване

Въпреки многото ми ангажименти като командир на космическа станция, не съм пропускал нито една видеовръзка със семейството и приятелите. Учените са категорични, че изолацията не само влияе на психическото, но и на физическото здраве, особено на имунната система. Съвременните технологии ни помагат да комуникираме. Заради това намерете време да се свързвате с някого всеки ден. Това ще ви помогне много да преборите всеки вирус.

7. Слушайте експертите

Да, повечето проблеми не са ракетна наука, но ако имаш проблем с ракетата, трябва да намериш специалист по ракети. Животът в Космоса ме научи, че е важно да слушаш и да вярваш на съветите на хората, които знаят повече от теб по някои въпроси. Дали ще е наука, инженерство, медицина или устройство на космическата станция, която ме запази жив.

Един от най-важните моменти в днешно време е да признаем, че не може да разбираме повече от експертите. И да свикнем да ги слушаме. Социалните мрежи са пълни с фалшиви новини и те се разпространяват по-бързо от вируса. Трябва да свикнем, че не може да се съмняваме в това, което ни казват Световната здравна организация или Центърът за изследване на коронавируса в института "Джон Хопкинс", колкото и на съседката да й се иска.

8. Всички сме свързани

От Космоса не се виждат границите. Разпространението на вируса ни показва, че има много по-силни неща от дребните проблеми, които ни разделят. За добро или за зло. Днес хората са свързани доста по-здраво отпреди. Това ще ни помогне чрез общуване да решим проблемите си. И така да станем по-добри.

Да видиш Земята отвисоко, ме накара да уважавам повече другите. Колкото и безпомощни да се чувстваме затворени в домовете си, винаги може да намерим какво да правим. Видях хора, които четяха приказки на деца по скайп, хора, които се записаха доброволци, дарители. Това дава повече на тези, които го правят, отколкото на тези, на които помагат.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...