Ние сами трябва да си помогнем, за да решим проблема с коронавируса, поне на територията на България, заяви проф. Николай Младенов, предаде Би Ти Ви.

„Проблемът може да се разгледа по следния начин – това е една везна с две рамене. От едната страна са действията, които предприема правителството, т.е. рестрикциите и профилактиката. Действията са правилни, моделите, които има в другите държави, показват, че това е начинът на оцеляване“, посочи професорът.

От другата страна на везната е медицината с добрите практики, отбеляза още той. По думите му обаче никой няма опит с това заболяване.

„Ние се учим в крачка, така се учат в Италия, Китай и Франция. Идеята е да можем да пресеем добрите практики, да ги пренесем в България, да ги дадем на лекарите и по този начин да подпомогнем стратегическите решения на Щаба“, отбеляза още проф. Николай Младенов.

Концентрирали сме се в коронавируса и забравяме, че има и други пациенти с тежки заболявания. Да не се окаже в един момент, че има много повече загинали от тези болести, отколкото от COVID-19, предупреди проф. Николай Младенов.