Всички болници да отделят помещения, персонал и апаратура само за болни с коронавирус, нареди на брифинг преди дни шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчииски.

С помощта на кореспондентите си “24 часа” проучи кои болници имат готовност, в каква степен и къде са затруднени. (Виж таблицата)

“Общинските болници не са достатъчно готови да лекуват заразени с коронавирус”, каза шефът на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев, който е председател на УС на сдружението на общинските болници.

Основният проблем е, че
работят с минимума
от нужния персонал
и няма с какви кадри да го заменят, ако се наложи те да бъдат карантинирани. Освен това повечето от тях нямат отделения по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, за да настанят тежко болни.

Проблемна е болницата във Враца, където още няма инфекциозно отделение за заразените с коронавирус. Шефът д-р Петър Керемедчиев каза, че стаите се оборудват, но е трудно да осигури медицинския персонал. Засега болните от Враца се препращат в болницата в Бяла Слатина, където има инфекциозно отделение.

Когато капацитетът там бъде запълнен, ще бъдат приемани в белодробния диспансер във Враца. Когато и той остане без капацитет, болните ще ги пращат в специализираната болница в Роман. При необходимост от реанимация пациентите се насочват към МБАЛ “Хр. Ботев” във Враца.

На 20 март в областната болница във Велико Търново е обособено отделение за пациенти с коронавирус. В първа хирургия, където е настанен младият лекар с двустранна пневмония, има 20 легла, оборудвани за кислородотерапия.

“Имаме план, одобрен от РЗИ. Трябва да сме подготвени за епидемична обстановка с много хора, както се очаква пик през април. Затова
във втора хирургия
ще бъдат лекувани
само средно тежки
и пациенти с коронавирус за наблюдение. Ще има настанени и в интензивно кардиологично отделение, където има условия за дихателна реанимация. Не креватът лекува пациента, а оборудването с необходимите неща”, каза шефът на болницата д-р Стефан Филев.

Всички частни болници в Бургас са готови да разкрият отделение с легла само за болни от коронавирус. Иначе в инфекциозното отделение към държавната УМБАЛ се пазят 50 легла.  

Карнобат ще превърне старото родилно в самостоятелно отделение за средно тежки и леки случаи на коронавирус. Ще бъдат разположени допълнително 15 легла и така с 25-те към вътрешното отделение Карнобат ще осигури общо 40 легла за болни и от Сунгурларе.

В областната болница “Д-р Иван Селимински” в Сливен е подготвено второ отделение по реанимация, което да приема тежки случаи. Общо за пациенти с коронавирус в сливенската болница са предвидени 53 легла. От тях 38 са в инфекциозното отделение, което ще приеме първите болни. При необходимост кожното отделение ще отдели още 10 легла.

Сливен оборудва
самостоятелно
помещение
в ромския
кв. “Надежда”,
за изолация на съмнителни за инфекция.

В МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” в Монтана е оборудвано отделение 8 легла, като 3 от тях са интензивни - с монитори, респиратори и всичко необходимо, съобщи изпълнителният директор д-р Тони Тодоров.
Плевенската УМБАЛ “Д-р Г. Странски” осигури 150 легла за болните от коронавирус, съобщи директорът доц. Цветан Луканов. 10 легла има във военната болница в Плевен. “Частните болници в Плевен са високотехнологични и имат реанимационни възможности. Общинските в Левски и Червен бряг също са готови,” обобщи шефът на РЗИ д-р Атанас Гарев.

Всички заразени с коронавирус се настаняват в инфекциозната клиника на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. Там има 12 бокса за изолация на пациентите. “Предвиждат се 36 легла, има възможност да се увеличат до 60 места”, обясни шефът на клиниката доц. Андрей Петров.

В Карлово болницата още преди месец е обособила отделение за коронавируса. “Направихме отделение с 11 легла, три от тях са оборудвани с респиратори. Разполагаме и с два апарата за командно дишане”, обясни шефът д-р Христо Пелев.