Сред най-масовите грешки е еднаквата грижа за кожата целогодишно. Това е най-големият орган, но грижите за него рядко са пропорционални на площта му. Има рутина в къпането и миенето, старателно обиране на последните милилитри летен крем. Затова пролетната умора проличава най-напред на тези 2 кв. метра, покриващи тялото.

Кожа за показ през лятото, когато дрехите не скриват нищо, се моделира през зимата. Големите температурни разлики между студения и топлия сезон налагат специфични правила за грижи за кожата. Добрият резултат се постига с постоянство и правилен избор на процедури и козметика, казва дерматологът доц. Жана Казанджиева.

Може да не са скъпи, важно е да са адекватни на климатичните условия. Врагове на кожата през зимата са студът, сухият въздух,  праховите частици. Ето най-важните правила според доц. Казанджиева. Зимното изсушаване на кожата я прави по-лесна жертва за микроби и я състарява. Хората със суха кожа трябва да са още по-загрижени. През всеки сезон кожата трябва да се хидратира. Но крем с по-лека текстура през лятото и с по-плътен крем през зимата.

Колкото по-стара е кожата, толкова повече да се хидратира. Водното съдържание намалява отвътре навън. Водата е 65% в дермата - 25% в долната част на роговия слой и само 10% в най-повърхностната част.

За почистване на лицето през зимата да не се използват всеки ден агресивни средства, а мек разтвор или само затоплена вода.

За къпане по-добри от геловете и сапуните са олиата. Мнозина се чудят - мазно, пък мие?! Формулата им е такава, че хем да почиства, хем да запазва липдния слой на кожата. Така тя остава по-здрава. За хора със суха кожа са продукти, които подпомагат създаването на защитен слой (релипидращи продукти). 

При чувствителна кожа или алергии да се използва медицинска козметика - тя е без консерванти, парфюми или други алергени.

За 15-20-годишните с акне са подходящи сериите антиакне, които имат и хидратиращ ефект. При 30-годишните трябва да се съобрази типът кожа - суха, мазна, чувствителна, и продуктът се подбира според това.  Над 40 г. хидратиращият крем трябва да е плътен и с антиейджинг ефект.

Грижата над 50 г. изисква и процедури като мезотерапия и хиалуронови филъри или други намеси за освежаване в комбинация с овлажняването и защитата на бариерния слой.

От студ и сух въздух навън или от отоплителни уреди вътре страдат и устните. Подхранването им с медицинска козметика е най-добрата грижа. По ръцете през зимата трябва да нанасят “бариерни кремове” срещу студа и вятъра.

Горещата вода и дългото къпане изсушават. Колкото и да е приятно в зимните дни да се застоявате в топла вода, банята трябва да е под 20 минути и и да не е гореща. Хладката вода и краткото къпане не повече от веднъж на ден без агресивно триене при подсушаването поддържа влажност в кожата.

Не е добре да се ползват гъби. Няма разлика дали е луфа, найлонова мрежичка или дунапренена гъба. Те, както и т.нар. изтривалки задържат микроби и при триене ги втъкват в кожата. Повечето микроби наоколо не сас трашни, но някои разболяват. При атопични кожи почва сърбеж, а при голяма чувствителност има инфекции.

Зимният сезон е най-подходящ за избелване на петна по кожата, но това зависи от различни фактори.

Когато снегът се задържи, зимното слънце става опасно като лятното. Особено в планинските курорти - ултравиолетовата радиация се усилва с надморската височина. И се появяват нови пигментни петна.

В планината защитите кремове с фактор 50 и срещу ултравиолетовите А лъчи са задължителни се нанасят на всеки 2 часа.