Сред най-масовите грешки е еднаквата грижа за кожата целогодишно. Това е най-големият орган, но грижите за него рядко са пропорционални на площта му. Има рутина в къпането и миенето, старателно обиране на последните милилитри летен крем. Затова пролетната умора проличава най-напред на тези 2 кв. метра, покриващи тялото.

Кожа за показ през лятото, когато дрехите не скриват нищо, се моделира през зимата. Големите температурни разлики между студения и топлия сезон налагат специфични правила за грижи за кожата. Добрият резултат се постига с постоянство и правилен избор на процедури и козметика, казва дерматологът доц. Жана Казанджиева.

Може да не са скъпи, важно е да са адекватни на климатичните условия. Врагове на кожата през зимата са студът, сухият въздух,  праховите частици. Ето най-важните правила според доц. Казанджиева. Зимното изсушаване на кожата я прави по-лесна жертва за микроби и я състарява. Хората със суха кожа трябва да са още по-загрижени. През всеки сезон кожата трябва да се хидратира. Но крем с по-лека текстура през лятото и с по-плътен крем през зимата.

Колкото по-стара е кожата, толкова повече да се хидратира. Водното съдържание намалява отвътре навън. Водата е 65% в дермата - 25% в долната част на роговия слой и само 10% в най-повърхностната част.

За почистване на лицето през зимата да не се използват всеки ден агресивни средства, а мек разтвор или само затоплена вода.

За къпане по-добри от геловете и сапуните са олиата. Мнозина се чудят - мазно, пък мие?! Формулата им е такава, че хем да почиства, хем да запазва липдния слой на кожата. Така тя остава по-здрава. За хора със суха кожа са продукти, които подпомагат създаването на защитен слой (релипидращи продукти). 

При чувствителна кожа или алергии да се използва медицинска козметика - тя е без консерванти, парфюми или други алергени.

За 15-20-годишните с акне са подходящи сериите антиакне, които имат и хидратиращ ефект. При 30-годишните трябва да се съобрази типът кожа - суха, мазна, чувствителна, и продуктът се подбира според това.  Над 40 г. хидратиращият крем трябва да е плътен и с антиейджинг ефект.

Грижата над 50 г. изисква и процедури като мезотерапия и хиалуронови филъри или други намеси за освежаване в комбинация с овлажняването и защитата на бариерния слой.

От студ и сух въздух навън или от отоплителни уреди вътре страдат и устните. Подхранването им с медицинска козметика е най-добрата грижа. По ръцете през зимата трябва да нанасят “бариерни кремове” срещу студа и вятъра.

Горещата вода и дългото къпане изсушават. Колкото и да е приятно в зимните дни да се застоявате в топла вода, банята трябва да е под 20 минути и и да не е гореща. Хладката вода и краткото къпане не повече от веднъж на ден без агресивно триене при подсушаването поддържа влажност в кожата.

Не е добре да се ползват гъби. Няма разлика дали е луфа, найлонова мрежичка или дунапренена гъба. Те, както и т.нар. изтривалки задържат микроби и при триене ги втъкват в кожата. Повечето микроби наоколо не сас трашни, но някои разболяват. При атопични кожи почва сърбеж, а при голяма чувствителност има инфекции.

Зимният сезон е най-подходящ за избелване на петна по кожата, но това зависи от различни фактори.

Когато снегът се задържи, зимното слънце става опасно като лятното. Особено в планинските курорти - ултравиолетовата радиация се усилва с надморската височина. И се появяват нови пигментни петна.

В планината защитите кремове с фактор 50 и срещу ултравиолетовите А лъчи са задължителни се нанасят на всеки 2 часа.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Скъпа мамо, объркан съм. Свикнал съм да заспивам в топлата ти прегръдка. Всяка нощ се гушкам в теб. Толкова близо, че да чувам сърцето ти, толкова близо, че да усещам дишането ти. Вглеждам се в лицето ти, докато бавно заспивам, усещайки сигурност от близостта ти. Когато се събудя гладен, със студени крака или просто защото копнея за прегръдката

Всички бебета поглъщат въздух, докато пият мляко. Той се събира в стомаха във вид на мехур. У някои стомахчето неприятно се разтяга и те прекъсват храненето си. Други не поглъщат толкова въздух, че да прекъснат храненето. Има два начина да се изкара този въздух и вие ще откриете кой е най-подходящият за вас

Възпалените, сухи или кървящи зърна са често срещан проблем. При някои майки създава такива неприятноти, че те спират да кърмят твърде рано. Като млад родител може да открите, че са нужни дни или седмици, за да свикнете със сученето на новороденото. Нормално е зърната ви да бъдат по-чувствителни – да усещате болка, или парене

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Димитър Димитров-Херо е спечелил  делото си във ФИФА заради неправомерното уволнение от казахстанския "Иртиш". Това съобщи адвокатът му Радостин Василев във фейсбук. Клубът има 30 дни, за да плати присъдената сума на наставника на "Берое". Разноските също са за сметка на "Иртиш". Казахстанският тим направи изумителни глупости

"Здравейте, приятели. Днес претърпях успешна глезенна артроскопия. Операцията мина успешно и ми предстои бързо възстановяване. Благодаря на всички за подкрепата!", написа бившият футболист №1 Кирил Десподов. Очаква се Десподов да се възстанови до месец от операцията и има малка вероятност да се възстанови за мача с Унгария

Румъния потвърди първи случай на коронавирус - при мъж, който се е завърнал преди три седмици от Италия, съобщи телевизия Реалитатя плус, позовавайки се на източници от здравния сектор, съобщи Ройтерс. Реалитатя съобщи, че човекът е поставен под карантина в букурещката болница за инфекциозни болести "Матей Балш"