В 1/3 от областите в страната вече е обявена грипна епидемия. В част от тях са засегнати отделни общини, а други са изцяло обхванати от грипната вълна. До 2-3 дни се очаква и други региони да се включат.

До момента заболеваемостта е 227 на 10 000 души. Пикът се очаква до няколко дни, но до национална епидемия е малко вероятно да се стигне - първите области, засегнати от грипа, първи ще започнат и да излизат от епидемията. Освен това както бързо се вдига заболеваемостта, така и бързо спада, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг за актуалната грипна обстановка.

Тази година основните грипни вируси, които разболяват, са от тип А - H1N1, познат като свински грип, и H3N2. През последните две седмици обаче резултатите от пробите в Националния център по заразни и паразитни болести показват превалиране на H3N2. За миналата седмица те са 88:51 от общо 277 проби.

Той засяга предимно деца от 5- до 14-годишна възраст, следват групата на децата до 5 г. и младежите. “Тази година се наблюдава по-ниска заболеваемост сред активно трудещите се и групата над 65 г. Последното се дължи както на факта, че при възрастните е налице известен имунитет към този щам, така и на повишения интерес към противогрипната ваксина”, посочи доц. Кунчев и допълни, че грипният вирус съвпада с този, включен във ваксината.

Досега епидемия е обявена в областите София, Благоевград, Пловдив, Смолян, Перник, Велико Търново, 3 общини в област Габрово, в община Луковит, Ловеч и в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево. От днес разпускат и учениците във Варна.

И ДАНС вече следи за вируса от Китай, проиграват реакции при съмнения за заразени

На отчет са децата от хора в Петрич, върнал се от турне

Оперативна работна група с експерти от здравното министерство, инфекционисти, епидемиолози от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), ДАНС и Гранична полиция от понеделник следи разпространението на китайския коронавирус 2019 - nCoV. Целта е предприемане на всички мерки за ограничаване на възможността той да се пренесе и разпространи в България. Регистрирани случаи у нас няма, а вероятността за това е ниска, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Потвърждава го и оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията - според нея бъдещото разпространение на коронавируса е много вероятно, като заплахата за внос в ЕС е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните членки мерки са достатъчни, посочи доц. Кунчев.

“Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас е създадена организация, за да сме в готовност - няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за човек, носител на коронавирус 2019-nCoV”, каза шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

На засилен контрол са подложени и децата от певческия хор от Петрич, които се завърнаха в понеделник от Пекин. “Дадени са указания на личните им лекари в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла може да се обръщат при оплаквания”, каза доц. Кунчев.

В Инфекциозна болница в София е разкрит специализиран кабинет, който да поеме болните при необходимост. А по летищата в София и Варна се правят проверки с термокамери на пристигащите от изток туристи.

До 2-3 седмици се очаква да пристигнат първите китове с реактиви, които могат да докажат наличието на китайския коронавирус при болен пациент, обясни шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. Лабораторията, в която ще се правят изследванията, разполага със същата апаратура, с която епидемиолозите в Китай успяха да докажат вируса и да открият близкия му характер с този на тежкия остър респираторен синдром от 2002 г., допълни той. И обясни, че тестове ще се правят само на материали, изпратени от лекар инфекционист.уолъс
01/28/2020 09:18:17

Спри да дрънкаш дивотии (ма то ти влиза в работата, те за това са те сложили там) за "повишен интерес" към безполезните и токсични грипни ваксини... ясно е че сте решили всички пенсионери да "профилактирате" (за сметка наа данъкоплатеца), ама сега прозира нова цел - децата ни... Внимавайте в картинката обаче, децата си не даваме, по-мили са ни от печалбите на фармабизнеса!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Скъпа мамо, объркан съм. Свикнал съм да заспивам в топлата ти прегръдка. Всяка нощ се гушкам в теб. Толкова близо, че да чувам сърцето ти, толкова близо, че да усещам дишането ти. Вглеждам се в лицето ти, докато бавно заспивам, усещайки сигурност от близостта ти. Когато се събудя гладен, със студени крака или просто защото копнея за прегръдката

Всички бебета поглъщат въздух, докато пият мляко. Той се събира в стомаха във вид на мехур. У някои стомахчето неприятно се разтяга и те прекъсват храненето си. Други не поглъщат толкова въздух, че да прекъснат храненето. Има два начина да се изкара този въздух и вие ще откриете кой е най-подходящият за вас

Възпалените, сухи или кървящи зърна са често срещан проблем. При някои майки създава такива неприятноти, че те спират да кърмят твърде рано. Като млад родител може да открите, че са нужни дни или седмици, за да свикнете със сученето на новороденото. Нормално е зърната ви да бъдат по-чувствителни – да усещате болка, или парене

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Слух, че словашкият лидер е заразен с коронавирус, плъзна в евросредите и постави в риск от карантина лидерите на ЕС, които участваха заедно с него в съвета по бюджета. Там бе и Бойко Борисов. Причината е, че след форума Петер Пелегрини е бил приет в болница с пневмония, съобщи АФП. “Премиерът е изтощен и има пневмония, но това е всичко”

Националният отбор на Беларус пристигна у нас със 17 футболисти за контролата срещу България в сряда от 17 ч. В неделя момчетата на селекционера Михаил Мархел победиха с 1:0 Узбекистан в друга проверка. Тя се игра в Шарджа (ОАЕ). След този спаринг от отбора си тръгнаха 9-има играчи, сред които капитанът Игор Стасевич и авторът на единственото

След като от 2018 година А1 улеснява българските потребители в закупуването на електронни винетки, компанията ще предлага услугата за тол таксуване и на автобуси и камиони над 3,5 тона А1 ще е единственият телеком у нас, който предлага всички възможности за тол таксуване на тежкотоварни превозни средства над 3