Хората в в днешно време не винаги намират за нужно да се освободят от стреса. Мнозина жертват дори моментите на интимност в името на повече работни часове. Близостта обаче е ключов елемент на щастието.

Днес е Денят на прегръдката, отбелязан за първи път в САЩ през 1986 г. по инициатива на Кевин Заборни и прераснал в международен празник. Според експерти, цитирани от LifeHack, тя е един от най-лесните начини за сближаване. При това не е "резервирана" само за жените - мъжете не по-малко копнеят за прегръдка.

По повод празника експертите припомнят ползите за душата и тялото от сърдечната прегръдка, пише БТА:

Освобождава се окситоцин - хормонът на щастието и любовта. Той
кара хората да се чувстват добре и им помага да създават близост с другите. Ролята му в прегръдката е ключова и носи ползи както за физическото, така и за психическото здраве.

Стимулира имунната система

Освобождаването на окситоцин е свързано и с повишаване нивата на хормоните, които помагат в борбата срещу инфекциите.

Облекчава болката

Окситоцинът притъпява болката. Дори лекото докосване е достатъчно, за да се освободи достатъчно количество от хормона и да накара човек да се почувства по-добре.

Понижава кръвното

Повишавайки нивата на окситоцина, прегръдката понижава кръвното налягане и съответно риска от сърдечносъдови заболявания.

Намалява социалната тревожност

Окситоцинът насърчава позитивното мислене. Благодарение на хормона хората имат по-оптимистичен светоглед. Прегръдката на парти, на което почти не познавате никого, ви прави по-щастливи, по-социални и повече се харесвате на присъстващите.

Заздравява връзката

Общуването е важно за отношенията, но хората често забравят колко ефикасно и смислено може да бъде докосването.

Когато кариерата ви е стресираща и у дома не спирате да мислите за работа, това се отразява лошо на партньора ви. Представете си как се прибирате у дома и в продължение на 10  минути се гушкате с него. Това кратко разтоварване от стреса заздравява отношенията с него.

Може да задълбочи интимността

Дори лишеното от еротика докосване освобождава допамин - хормон, повишаващ сексуалното желание. Нежната прегръдка и масаж след напрегнат ден могат да доведат до нещо повече, от което печелят и двамата партньори. Редовният секс също заздравява връзката. Половият живот е и отлично средство за облекчаване на стреса и лесен и приятен вид физическа активност.

Изгражда връзката между майката и бебето

Хормонът окситоцин е свързан с раждането и кърменето. Отделянето му не само заздравява отношенията с партньора, но изгражда връзката между майката и бебето. Окситоцинът помага на родителката да се отпусне и по-лесно да закърми рожбата си.

Подобрява съня

Независимо дали спите сгушени в партньора през цялата нощ или това трае само 10 минути преди сън, ще се отдели заздравяващ връзката и освобождаващ от стреса окситоцин. Когато човек е спокоен, сънят идва по-бързо и е по-добър.

Прегръдката е за всички

Прегръдката не е само за влюбени. За да се почувстват добре, хората могат сами да разтриват раменете си, да прегърнат приятел или да погалят домашен любимец.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Скъпа мамо, объркан съм. Свикнал съм да заспивам в топлата ти прегръдка. Всяка нощ се гушкам в теб. Толкова близо, че да чувам сърцето ти, толкова близо, че да усещам дишането ти. Вглеждам се в лицето ти, докато бавно заспивам, усещайки сигурност от близостта ти. Когато се събудя гладен, със студени крака или просто защото копнея за прегръдката

Всички бебета поглъщат въздух, докато пият мляко. Той се събира в стомаха във вид на мехур. У някои стомахчето неприятно се разтяга и те прекъсват храненето си. Други не поглъщат толкова въздух, че да прекъснат храненето. Има два начина да се изкара този въздух и вие ще откриете кой е най-подходящият за вас

Възпалените, сухи или кървящи зърна са често срещан проблем. При някои майки създава такива неприятноти, че те спират да кърмят твърде рано. Като млад родител може да открите, че са нужни дни или седмици, за да свикнете със сученето на новороденото. Нормално е зърната ви да бъдат по-чувствителни – да усещате болка, или парене

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Слух, че словашкият лидер е заразен с коронавирус, плъзна в евросредите и постави в риск от карантина лидерите на ЕС, които участваха заедно с него в съвета по бюджета. Там бе и Бойко Борисов. Причината е, че след форума Петер Пелегрини е бил приет в болница с пневмония, съобщи АФП. “Премиерът е изтощен и има пневмония, но това е всичко”

Националният отбор на Беларус пристигна у нас със 17 футболисти за контролата срещу България в сряда от 17 ч. В неделя момчетата на селекционера Михаил Мархел победиха с 1:0 Узбекистан в друга проверка. Тя се игра в Шарджа (ОАЕ). След този спаринг от отбора си тръгнаха 9-има играчи, сред които капитанът Игор Стасевич и авторът на единственото

След като от 2018 година А1 улеснява българските потребители в закупуването на електронни винетки, компанията ще предлага услугата за тол таксуване и на автобуси и камиони над 3,5 тона А1 ще е единственият телеком у нас, който предлага всички възможности за тол таксуване на тежкотоварни превозни средства над 3