Хората в в днешно време не винаги намират за нужно да се освободят от стреса. Мнозина жертват дори моментите на интимност в името на повече работни часове. Близостта обаче е ключов елемент на щастието.

Днес е Денят на прегръдката, отбелязан за първи път в САЩ през 1986 г. по инициатива на Кевин Заборни и прераснал в международен празник. Според експерти, цитирани от LifeHack, тя е един от най-лесните начини за сближаване. При това не е "резервирана" само за жените - мъжете не по-малко копнеят за прегръдка.

По повод празника експертите припомнят ползите за душата и тялото от сърдечната прегръдка, пише БТА:

Освобождава се окситоцин - хормонът на щастието и любовта. Той
кара хората да се чувстват добре и им помага да създават близост с другите. Ролята му в прегръдката е ключова и носи ползи както за физическото, така и за психическото здраве.

Стимулира имунната система

Освобождаването на окситоцин е свързано и с повишаване нивата на хормоните, които помагат в борбата срещу инфекциите.

Облекчава болката

Окситоцинът притъпява болката. Дори лекото докосване е достатъчно, за да се освободи достатъчно количество от хормона и да накара човек да се почувства по-добре.

Понижава кръвното

Повишавайки нивата на окситоцина, прегръдката понижава кръвното налягане и съответно риска от сърдечносъдови заболявания.

Намалява социалната тревожност

Окситоцинът насърчава позитивното мислене. Благодарение на хормона хората имат по-оптимистичен светоглед. Прегръдката на парти, на което почти не познавате никого, ви прави по-щастливи, по-социални и повече се харесвате на присъстващите.

Заздравява връзката

Общуването е важно за отношенията, но хората често забравят колко ефикасно и смислено може да бъде докосването.

Когато кариерата ви е стресираща и у дома не спирате да мислите за работа, това се отразява лошо на партньора ви. Представете си как се прибирате у дома и в продължение на 10  минути се гушкате с него. Това кратко разтоварване от стреса заздравява отношенията с него.

Може да задълбочи интимността

Дори лишеното от еротика докосване освобождава допамин - хормон, повишаващ сексуалното желание. Нежната прегръдка и масаж след напрегнат ден могат да доведат до нещо повече, от което печелят и двамата партньори. Редовният секс също заздравява връзката. Половият живот е и отлично средство за облекчаване на стреса и лесен и приятен вид физическа активност.

Изгражда връзката между майката и бебето

Хормонът окситоцин е свързан с раждането и кърменето. Отделянето му не само заздравява отношенията с партньора, но изгражда връзката между майката и бебето. Окситоцинът помага на родителката да се отпусне и по-лесно да закърми рожбата си.

Подобрява съня

Независимо дали спите сгушени в партньора през цялата нощ или това трае само 10 минути преди сън, ще се отдели заздравяващ връзката и освобождаващ от стреса окситоцин. Когато човек е спокоен, сънят идва по-бързо и е по-добър.

Прегръдката е за всички

Прегръдката не е само за влюбени. За да се почувстват добре, хората могат сами да разтриват раменете си, да прегърнат приятел или да погалят домашен любимец.