Жените, които правят секс поне веднъж месечно, са изложени на понижен риск от ранна менопауза в сравнение с по-слабо активните дами, предаде Ройтерс, позовавайки се на британско проучване.

Екип от лондонския Юнивърсити колидж анализирал анкета с близо 3000 жени в САЩ. За онези, които поне веднъж седмично са сексуално активни (имат полов акт, орален секс, еротично докосване или самостимулация) рискът от ранна менопауза е с 28% по-нисък, отколкото за занимаващите се с интимни ласки по-рядко от веднъж в месеца, предаде БТА.

"Ако жената не прави секс и няма как да забременее, тялото й "избира" да не инвестира в овулация, тъй като е безсмислено", обяснява Меган Арнот от екипа.

Проучването подкрепя идеята, че менопаузата се е появила, за да намали репродуктивния конфликт между поколенията, позволявайки на по-старите жени да подобрят здравето си, инвестирайки във внуците. Учените припомнят, че по време на овулация жените са по-податливи на болести, тъй като в този период имунната им система отслабва.

"Менопаузата е неизбежна и няма поведенческа намеса, която може да я предотврати. Проучването обаче показва, че времето за настъпването й може да бъде отмествано във времето", допълва Рут Мейс от екипа.