10°C   София
 

Удря мозъка, паметта и сърцето

КОЯ Е ТЯ

Д-р Татяна Стоева е родена във Варна. Завършва Медицинския университет в града през 1996 г. Работи като педиатър от 2000 г. - първоначално в клиника по детски белодробни болести - София, където завършва специализацията си, а от 2006 г.- в Детска клиника на Университетска болница "Лозенец". От 2011 г. има втора специалност - детска пулмология. Отскоро обучава студенти по медицина към Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". По-голяма част от работата и професионалният й интерес е свързан с детските белодробни заболявания и най-вече детската астма. В тази сфера са повечето й публикации, многобройни участия в конгреси и курсове. Специалист е в Център по детски белодробни болести "Южен парк".

- Д-р Стоева, какви тежки последици може да настъпят от дишането на мръсен въздух?

- Фактът, че има мъгла и я виждаме, означава, че въздухът е замърсен. На първо място се засяга дихателната система. Започва дразнене на очите, носа и гърлото. Най-засегнати са хората, които вече имат хронични белодробни заболявания. Дихателната система не е единствената, която се засяга.

- Бебета и деца трябва ли да стоят вкъщи в такива дни?

- Децата, които дишат по-често и бързо от възрастните, са по-застрашени от тях. В дни с мъгла и увеличено съдържание на фини прахови частици контактът най-вече на децата с външната среда трябва да бъде ограничен. Не се препоръчват разходки и физическа активност. Най-добре бебетата и малките деца да стоят вкъщи. Другият съвет е, ако родителите държат да изведат децата си, да ходят нависоко в планината. Например на Алеко. Защото мръсният въздух остава в ниското.

В дните със силно и осезаемо замърсяване е добре в дома да има пречиствател на въздуха. Те са сертифицирани, не са много скъпи и филтърът им улавя фините прахови частици.

- Маските и шаловете спират ли тези частици?

- Нито маските, нито шаловете улавят праховите частици от замърсения въздух. Мога да кажа, че ефектът им е нулев. Така че няма никаква полза да ги слагате на лицето нито на вас, нито на децата.

- Изследване наскоро показа, че губим близо две години от живота си заради мръсния въздух. Повече, отколкото се приписват на цигарите и наркотиците.

- Ефектът от него идва по-късно и незабележимо. Както с цигарите, чийто ефект настъпва след 10-15 години при продължителна употреба, така е и с мръсния въздух. Ние не виждаме сериозните симптоми на мига, с изключение на моментното дразнене. Затова ефекта на замърсения въздух, който дишаме сега, ще усетим най-отчетливо след около 10-15 години.

- За основни източници на проблема се счита отоплението на твърдо гориво и дизеловите автомобили. Какво трябва да се промени според вас?

- Трябват мерки от правителството, общините и индивидуална отговорност на човека. Да се ограничи употребата на дизелови автомобили, което означава законодателна мярка от държавата. Отговорността е и наша - да не ходим с коли на работа, а да използваме градския транспорт. Да ходим с колело, ако имаме възможност. А в дома мерките са по отношение на отоплението и пречиствателите.

- Как точно тези прахови частици ни разболяват?

- Тези частици съдържат поливалентни съединения, които са отрова. Голямата вреда идва от това, че има по-големи и по-малки частици. По-големите попадат в носа и устната кухина. Но по-малките могат да стигнат до алвеолите и след това в кръвообращението. По този начин могат да имат вредно влияние не само върху дихателната система, но и върху сърдечно-съдовата, върху мозъка, репродуктивната функция, включително и върху функцията на мозъка - нашата способност да запаметяваме, да анализираме и т.н.

Има изследване, правено върху деца, живеещи в силно запрашени райони. Вследствие на силното замърсяване в района те боледуват по-често, отсъстват от училище и сравнени със своите връстници от по-чисти райони имат по-малка усвояемост на знанията заради отсъствията си.

- Какви заболявания предизвиква мръсният въздух?

- Най-чести са алергиите. Те са бич на XXI век в урбанизирания свят. Освен това мръсният въздух увеличава честотата на инфарктите и проявите на исхемична болест на сърцето. Увеличава се честотата и на инсултите. Наред с това води до обостряне на вече съществуващи хронични заболявания - ринит, бронхит и други белодробни заболявания.

Дните, в които въздухът в София е замърсен, прегледите при нас скачат двойно. Това по-често става през студените периоди и е нормално.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Трябва да се увеличат наказанията за непълнолетни при тежки престъпления, но това трябва да става разумно и балансирано, каза адвокат Марин Марковски по Би Ти Ви. Този дебат започна след случая в Галиче, когато Андрея бе убита от 17-годишния Аксел. Когато има престъпление, извършено от непълнолетен, трябва да се отчита неговата психическа и

На 72 години почина още един от великия отбор на Холандия с Йохан Кройф и Йохан Неескенс - Роб Рензенбринк. Преди няколко години той бе диагностициран с прогресивна мускулна атрофия. Крилото игра в два финала на световно - през 1974 година, когато Холандия падна с 1:2 от Германия и 4 години по-късно

Заради епидемията от пневмония, предизвикана от нов коронавирус, много китайци се отказаха от плановете си да се приберат по родните краища. Въпреки че тази година няма да успеят да се насладят на типичните за родното им място деликатеси, те могат да опитат вкусни храни от целия свят, предава "Радио Китай"