Двете китайски близначки, родени миналата година въз основа на генномодифицирани ембриони чрез използване на технологията CRISPR, вероятно са с непредвидени мутации в геномите си. Това заяви журналист, който се сдобил с непубликувана версия на свързаното с експериментите изследване.

Вестта за експериментите шокира целия свят през ноември м.г. Ученият Хъ Цзянкуей разкри в Хонконг, че модифицирал ембриони в рамките на инвитро оплождане за двойка, за да се опита да създаде геномна мутация, която би осигурила имунитет срещу вируса на СПИН, предадоха Франс прес и БТА. Става въпрос за процедура, за която няма медицинско оправдание, тъй като съществуват технологии, които възпрепятстват заразяването от серопозитивен баща.

След раждането им двете близначки бяха кръстени с псевдонимите Лулу и Нана, но останаха анонимни, както и родителите им.

Журналист на "MIT Technology Review" се сдобил с ръкопис на изследването, което Хъ Цзянкуей се опитал да публикува в престижни научни списания и което подробно описва неговия метод и получените резултати.