Детството на талантливата певица Нели Рангелова има сладък вкус, и то не само заради хубавите спомени, но и заради прекрасната храна, която приготвяла майка ѝ. “Много сладкиши ни правеше, много торти, но, разбира се, и готвено - супички”, спомня си тя. Винаги преди малката Нели да тръгне на училище, ѝ носели чаша прясно мляко с разбит жълтък и мед. “Била съм много малка, но помня как баба всяка сутрин вземаше от кокошките пресни яйца. Пробиваше дупка и няма да ви кажа колко много от тях съм изпила”, смее се Рангелова.

Тя си спомня вкуса на храната, приготвена изцяло от домашни продукти. В днешно време те трудно се намират. “Съвсем наскоро приятелка ми даде прясно свинско. На мен много ми допадна, но моят син например не харесва мириса му. Явно е свикнал с нещата, които купуваме от магазина”, казва певицата.

За година и половина тя свали 18 кг, като за това роля изигра и начинът ѝ на хранене. В менюто ѝ има основно салати и месо на фурна. Понякога си позволява да разчупи този модел. Приятелката, която ѝ донесла свинско, ѝ дала и пресни пръжки, които певицата ще приготви с качамак.

В кухнята й царува здравословната храна. “Човек трябва да се съобразява с това как изглежда и колко килограма е. Да не говорим, че в нашата семейна тройка единият е спортист и той не яде мазно. Храната ни винаги малко и приготвена по най-добрия начин. В един момент човек да разбере, че трябва да се храни по-леко и повече да сед вижи”, казва певицата.

Свалянето на 18 кг не било лесно, изисквало много воля и постоянство. Рангелова ограничила колкото може въглехидратите от хляб, картофи, ориз. “Само салати, месце и риба. Е, понякога си хапвам и други неща, които обичам, като суши и скариди.”

Рангелова не пропуска закуската. Най-често тя е мюсли с нарязана ябълка, канела, бадеми или орехи. Нолюбимата ѝ закуска са мекици с домашно сладко или палачинки.

Рангелова обича десертите и сладките неща. Преди няколко дни приготвила крем карамел почти за първи път. “Ако съм го правила преди, било е в детските ми години, когато съм гледала мама”, спомня си певицата. Сетила се за него, когато видяла снимки на десерта във фейсбук, публикувани от нейна приятелка. “Поисках рецептата и в 12 ч. посред нощ направих крем карамела с 1 л мляко. Но се оказаха много купички 3-4 дена  не можахме да го изядем”, смее се певицата.

Това лято пробва нови неща в кулинарията. Едно от тях е сладко от зелени смокини. “Чукнах в чичко Гугъл как се прави, обаче написах само смокини. Правих го по начин, който се оказа коренно различен от тази за зелените. И нищо не стана, получиха се твърди като чук. Разбрах, че това не ми е призванието”, казва Рангелова.

Веднъж съпругът ѝ помолил да му направи доматен сок. “Никога не бях приготвяла. Купих най-скъпите домати и бутилки, които се затварят. Накрая мъжът ми каза, че водката ще излезе много по-евтина от сока. Предложи да го подаряваме на приятели на рождени дни като нещо много скъпо и екологично”, смее се Рангелова.

Тя е пътувала почти по целия свят, за да пее. В бившия СССР прекарала 3 месеца и половина. Единственото, което могла да яде, бил черен хайвер. “По местата, където пътувахме, се готвеха странни и мазни манджи от овнешко и т.н. Но черният хайвер при тях не струваше нищо, докато сега е много скъп”, казва Рангелова.

Без да е фен на пастата, тя още помни как на обяд в Сицилия ѝ сервирали 20 ястия. “Чудя се на тези хора как може да ядат толкова паста”, шегува се певицата. Една от любимите ѝ чуждестранни кухни си остава гръцката.

РЕЦЕПТАТА НА ПЕВИЦАТА

Заек по ловджийски*

Продукти

1 див заек

оцет за накисване на месото

сол

маслини, скилидки чесън, картофи, арпаджик, бейби моркови, салам или луканка

червено вино

Начин на приготвяне

Накисваме дивия заек в оцет за една нощ. Нарязваме го на парчета и го осоляваме. Съвсем леко запържваме заешкото, за да може да се запечатат всичките му аромати. След това го нареждаме в пръстен съд. Прибавяме на око маслините, необелените цели скилидки чесън, нарязани картофки, арпаджик, бейби морковчетата и малко салам или луканка. Наливаме червено вино и слагаме пръстения съд във фурната. Печем го на нормален огън за 2-3 часа.

*Певицата много обича заешкото месо, защото е крехко и в него няма почти никакви мазнини. Тази рецепта навремето я научила от майка си, тъй като баща й бил ловджия и донасял в дома им диво заешко месо.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...