Диагностицирането на инфекции на средното ухо до голяма степен е субективно. За лечението им се прилагат антибиотици, но се случва те да се предписват, без да има инфекция. Това може да доведе до развитието на устойчиви на антибиотици бактерии и други проблеми. Решение на ситуацията предлагат германски специалисти, пише сайтът Медгаджет.

Учени от института "Фраунхофер" са разработили ултразвуков преобразувател, който може да се интегрира в отоскоп и да даде по-ясен изглед на средното ухо. Така лекарите по-добре ще диагностицират инфекции в него, предаде БТА.

Стандартните отоскопи осигуряват визуален изглед в ухото, но не "виждат" зад тъпанчето. За поставяне на диагноза се използват вторични признаци, в резултат на което в половината от случаите тя е неточна.

"Класическият отоскоп представлява оптична система и не е променян от десетилетия. Снабден с нашия ултразвуков преобразувател, който има предавател и приемник, отоскопът развива нови функции", обясняват специалистите.

Новият преобразувател използва ултразвук, за да проникне зад тъпанчето и да установи наличието на излишна течност, и дори да определи консистенцията й. Това ще помага на лекарите не само да откриват инфекции, но и да установят до каква степен те са прогресирали.