Австралийски учени съветват на капризни деца да се предлагат по 3 зеленчука наведнъж, за да се увеличи шансът да хапнат поне единия, писа в. "Дейли мейл".

Препоръката се основава на наблюдения на 32 деца на възраст от 4 до 6 г., които са консумирали под 2 порции зеленчуци дневно. Едни получавали само розичка броколи 3 пъти на ден, а други - броколи, тиквичка и грах. Експериментът продължил 5 седмици, предаде БТА.

След това децата, които получавали няколко зеленчука наведнъж, удвоили консумацията си от 0,6 порции на 1,2 порции дневно. При тези, които нямали избор, нямало увеличение.

Макар и 1,2 порции дневно да е под нормата, изследването показва, че "стратегията с предлагане на разнообразие е по-успешна".

Пресните храни са много важни за развитието на децата. Американската асоциация за сърдечно здраве препоръчва 35% от калориите на 4-годишните да са от зеленчуци. Британската здравна служба съветва и възрастни, и деца да ядат по 5 порции плодове и зеленчуци дневно, но през 2017 г. само 18% от 5 до 15-годишните са правели това.

Макар че повечето деца се мръщят на зеленчуците, полезните здравни навици "се усвояват, като критичният период за това е детството", пишат учените. Постоянното предлагане на някаква храна е признат метод за насърчаване на малчуганите да опитват нещо ново и да преодолеят капризите си.