6°C   София
 

Да се преживеят 5 г. с дребноклетъчния белодробен карцином шансът бе между 0 и 5%. Но предстои одобрение на нова терапия с инхибитори на контролните точки.

За първи път с имунотерапията в една клинична студия ще се увеличи продължителността на живота на пациенти с напреднал дребноклетъчен белодробен карцином, пише австрийското издание Der Standard.

Сега тази терапия е на път да получи одобрение в ЕС, заявиха двамата австрийски специалисти по рак на белия дроб Максимилиан Хохмайр от KH-Nord Wien и Райнер Колб от клиниката Уелс-Грискирхен в Горна Австрия.

Това е първият напредък от 30 г. в лечението на дребноклетъчния карцином в IV стадий. Пациентите обикновено са заклети пушачи, които първо реагират добре на терапията, но бързо рецидивират. "Те често имат тежки симптоми", обясни Хохмайр.

Колб добави: "Проблемът с дребноклетъчния карцином е, че е много агресивна форма на рак. Туморите растат изключително бързо. Виждаме почти всички пациенти в напреднал и неоперативен стадий. Този рак е практически само при пушачите. При добра реакция от химиотерапията след 4-5 месеца идва рецидив. " Като цяло се счита, че около 15% от белодробните карциноми изчезват. Характерно е, че появата на тумора е в централните бронхи, още с първия директен прием на тютюневия дим в белите дробове.

Де преживееш два месеца повече

На световната конференция за рак на белия дроб в края на септември 2018 г. и в New England Journal of Medicine бяха представени резултатите от проучването IMpower133 на дребноклетъчния карцином. Хохмайр е негов съавтор.

Бе показано, че пациентите се възползват от допълнителна имунотерапия с инхибитор на контролната точка атезолизумаб към установената химиотерапия.

201 души в IV стадий са лекувани с конвенционална химиотерапия (карбоплатин и етопозид) и отделно са получили имунотерапевтичното средство (PD-L1 инхибитор). В плацебо-групата с 202 души е продължено с хемотерапия. При среден период (50% над и 50% под) на наблюдение от 13,9 месеца болните с имунотерапия изкарват средно 12,3 месеца при 10,2 месеца за плацебо групата. Разликата има особено значение за статистиката.

"Тези разлики от два месеца не са толкова много, но за първи път наистина постигнахме напредък при тази болест", пишат двамата експерти. В допълнение към химиотерапията само облъчването на целия мозък, което предотвратява мозъчните метастази би имало положителен ефект.

Клиничното проучване в 4 австрийски болници показа, че пациентите с този вид рак са изкарвали средно повече от 1 година.

Все повече жени са засегнати

"Би могло тази имунотерапия да се съчетае с лъчетерапия за по-голям ефект, но това трябва да се проучи", каза пулмологът от Горна Австрия Райнер Колб. "Преди имахме 5-годишна  преживяемост при 0 до 5% от болните, така че ако сега са 20%, това е голям напредък".

Новата терапия вече се прилага в Австрия. При лечението на бронхиален карцином тя е водеща в света, но броят на новите случаи на рак на белия дроб расте в последните години. Прогнозите са, че все повече жени ще умират от рак на белия дроб според Австрийското дружество по пневмология.

До 2030 г. се предвижда увеличение от 91% при жени и мъже в сравнение с 2014 г., т.е. почти удвояване на случаите в Австрия.

През 1990 г. 2598 мъже и 873 жени са били диагностицирани, през 2009 г. - 2829 мъже и 1531 жени. За 2020 г. Австрия прогнозира 2948 нови случая при мъже и 2277 при жени. До 2030 г. болните мъже ще са по 2958 на година, жените - по 3208. Тогава те ще са изпреварили мъжете.                                                                                             ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

София е на 139-о място Ако имате малки деца и планирате да смените мястото на живот, добре е да се запознаете с тази класация. Тя е направена от германската компания Movinga, която е специализирана в оказване на помощ при преместване на жилище за служители на международни компании. Фирмата е използвала доста сложна методология

Необходими продукти: 500 гр. фини кори за баница 3/4 ч.ч. олио 100 гр. захар 1 ч.ч. натрошени орехи 500 гр. ябълки - обелени и рендосани 3 с.л. галета 1 ч.л. канела Начин на приготвяне: Всяка кора се напръсква с олио, сгъва се на две и отново се маже с олио. Върху нея се слага част от плънката (смес от ябълките, галетата, счуканите орехи

Здравей мамо, пиша ти аз - малкото човече, което създадохте с тати и сега отглеждаш в своя корем. Мислиш ли за мен в момента, както аз за теб? Зная, че е така, защото го усещам всеки път, в който поставиш ръка върху себе си. Толкова е хубаво - сякаш ме галиш. Чувствам те толкова близка. Мамо, знаеш ли

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Януарските броеве на модната библия пестят от разходи за пътувания, фотосесии и гардероби Като види дори само една лъскава снимка на ослепителна манекенка на корицата на модно списание, едва ли някой си задава въпрос колко точно е струвало всичко това и в каква степен е замърсило околната среда. Помислете какво значи това в пари

- Може ли 2 кг мандарини? - Торбичка искате ли? - Е, не, ще си ги ритам до вкъщи. ***** Претъпкан автобус в час пик малко след края на работното време. Вътре задушно и тясно. От спирката на кооперативния пазар се качва едно бабе с издута стара торба и с треперещ, но писклив глас почва да повтаря: - Младежи, леко с яйцата, баби

Историята е заснета в с. Ковачевица - Българския  Холивуд, казва операторът и режисьор - Как и кога се влюбихте в село Ковачевица и станахте негов жител, г-н Спасов? - Когато започнахме снимките на “Мъжки времена” през 1976 г. Аз съм първият от професионалното кино, който снима с. Ковачевица. Избрах Чекановата къща точно в деня