В Черна гора от днес е в сила нов закон за ограничаване на пушенето в закрити помещения в страната, приет от парламента на 31 юли 2019 г., съобщават местните медии.

Законът забранява пушенето в помещения, където се консумират храни и напитки. Изключение правят казината, които обаче се задължават да инсталират апарати за вентилация и пречистване на въздуха и да плащат определени такси, информира БТА.

В случай, че законът бъде нарушен, се предвиждат глоби до 20 000 евро.

Над 200 хиляди черногорци, или една трета от гражданите на страната, пушат, по което страната е рекордьор в Европа. По данни на Световната здравна организация броят на пушачите в Черна гора се увеличава с всяка година.

По данни на Института за обществено здраве общо 31 процента от гражданите са зависими от никотина, а броят на децата под 15 години, които пушат, се е удвоил през последните години.

Институтът съобщи, че според най-нови проучвания 34 процента от децата до 16 години пушат.

На 9 август министърът на здравеопазването Кенан Храпович съобщи, че в Черна гора всяка година от рак на белите дробове се разболяват около 400 души, а лечението на един пациент, по данни от 2015 г., струва около 70 000 евро.