Да не го причиняваме на децата през лятото

Проучване, публикувано в канадското списание за обществено здраве, представи тревожни резултати от проби с използвани двукратно и трикратно пластмасовибутилки от минерална вода.

В малко училище за ден са били изследвани 76 бутилки с вода, които учениците вземат със себе си от дома си. Анализите са показали, че близо две трети от тях са били заразени с норовирус

Той надвишавал нормата за пределно допустима концентрация поне няколко пъти. Учените подчертават, че това се случва във всички бутилки, коитоведнъж са били отворени, изпразнени, но продължават да стоят у дома при нормална стайна температура.

Според Националния център за заразни и паразитни болести норовирусната инфекция е стомашно-чревно заболяване при хората, причинено от вируси от род Norovirus, семейство Caliciviridae.

Познатите до момента човешки норовируси са обединени в три геногрупи, които обхващат повече от 30 генотипа, но пък нови норовирусни щамове се появяват на всеки 3-4 години.

Норовирусите са водещ етиологичен причинител на вирусни гастроентерити при хора от всички възрасти в световен мащаб. Те са силно контагиозни (по-малко от 10-20 вирусни частици са достатъчни, за да предизвикат клинично проявена инфекция), бързо се разпространяват и могат да засегнат практически всеки. Освен това са силно устойчиви в околната среда, издържат неколкократни замразявания и размразявания, както и нагряване до 600 градуса С. Инкубационният период е кратък от 12 до 48 часа).

Най-честите симптоми на заразата са: обилно и многократно повръщане (водещ симптом);диария; гадене; стомашни и коремни болки. По-рядко срещани симптоми са повишена температура, втрисане; главоболие; както и неопределени болки по тялото.

Особено уязвими са децата и хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания или отслабена имунна защита.

Най-честото усложнение е тежката дехидратация в резултат на повръщане и диария. Понякога симптомите са леки и продължават около седмица.

Сезонност, разпространение, източник на инфекцията

Норовирусни инфекции се наблюдават повсеместно и целогодишно, но пикът на инфекциите в страните с умерен климат обикновено е през зимата. Въпреки че инкубационният период е сравнително кратък, източникът на инфекцията в повечето случаи е трудно да бъде установен, поради много малката инфекциозна доза и честото безсимптомно отделяне на вируса.

Механизъм и фактори на предаване

Предаването е основно по фекално-орален механизъм. Но често е възможно и контактнобитово заразяване. То най-често се осъществява чрез:

Поглъщане на храна или течности, замърсени с норовируси;

Допир до замърсени с норовируси повърхности и случаен допир до устата;

Пряк контакт с болен или наскоро преболедувал, споделяне на общи съдове и прибори за храна, тоалетни принадлежности, санитарни и тоалетни помещения.

Не съществува ваксина срещу норовирусите, както и етиологично лечение, то е симптоматично.