Седмици преди да стане майка херцогинята на Съсекс беше взела решение да не ражда в болница "Сейнт Мери", където в продължение на десетилетия са посрещани новите членове на кралското семейство, както и да не позира на високи токчета пред фотографи само броени часове след като е станала майка.

За разлика от Кейт Мидълтън, чиито деца са директни претенденти за короната, Меган Маркъл имаше възможността да наруши традицията за медийна поява, която освен че не е приятна, се оказва и нездравословна, пише vesti.bg.

Въпреки това тя се появи подръка с принц Хари в целия си блясък, с красива рокля в светъл цвят и обувки на висок ток. Това даде повод за редица коментари, някои от тях по темата - как Меган изглежда така само два дни след раждането.

Според нюйоркския специалист по подиатрия (клон на медицината, който се занимава с проблемите на краката, глезените и долната част на крака) Лори Вайзенфелд има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид преди току-що родилите жени да сложат високи токчета.

След раждане тялото на една майка е преминало през осезаеми промени: централната част на тялото е разтегната, а долната част на гърба е била поставена в позиция, непозната досега. Според Вайзенфелд това прави жените по-нестабилни физически след раждане, а избягването на токчета е с оглед на безопасността.

Друга причина току-що родилите майки да стоят далеч от високи обувки е разширяването на краката по време на бременност и увеличаването им обикновено с един размер нагоре. Това се дължи на хормона релаксин, който увеличава свръзките в таза, за да приготви тялото за раждането.

Лори Вайзенфелд обяснява, че след като роди една жена, размерът на обувките, които носи, става по-голям.

"Достатъчно трудно е да вървиш на токчета, камо ли ако са малки за краката ти", казва тя. Още по време на третото тримесечие след раждането бъдещите майки могат да изпитат остатъчно подуване. "Важно е току-що родилите жени да се поддържат добре хидратирана", съветва Вайзенфелд.

Добра идея е носенето на компресионни чорапи и удобни обувки, както и избягването на ходене боси вкъщи - домашни чехли или кецове ще намалят болката в краката.

Вайзенфелд препоръчва токчетата на обувките да бъдат ниски и стабилни, или такива на платформа. Тънките токчета са по-нестабилни.

За сравнение, миналата година след раждането на принц Луи, Кейт Мидълтън сe появи точно с такива обувки. Същия избор направи и през 2015 г., когато роди принцеса Шарлот.