Трима души в изключително тежки травми успяха да спасят през последните два месеца лекарите във великотърновската реанимация, съобщиха от болницата.

Един от тях е 44–годишен мъж, който на 1 март е приет след трудова злополука в завода за производство на велпапе в Стражица.

"Беше смачкан от вал на работното си място, в травматичен шок, с тежка гръдна травма, която налагаше апаратна вентилация, с много фрактури на двата крака, имаше фрактури и на лицевите кости“, разказва д-р Сибила Маринова, началник на отделението.

Седмица тежко пострадалият мъж останал на апаратна вентилация и се наложило лекарите да го поддържат в изкуствена кома.

"Успяхме да го стабилизираме. Заради фрактурите на лицевите кости, понеже в нашата болница няма лицево-челюстен хирург, беше транспортиран в „Пирогов“ за по-нататъшно лечение, контактен, спонтанно дишащ“, допълва още д-р Маринова.

На 9 март в отделението е приет 27–годишен мъж, в кома и с множество травми след скок от голяма височина.

"Сложен му е външен фиксатор на таза, което се прави, за да се спре голямата кръвозагуба. Когато има много фрагментни и нестабилни фрактури на таза, оттам се губи страшно много кръв. В първите дни след приемането му от белият му дроб беше евакуирана около 1.1 литра кръв“, разказва лекарката.

Дълго време младият мъж останал на апаратна вентилация, наложила се и трахеотомия. Благодарение на усилията и професионализма на лекарите, той е изведен от апаратната вентилация, а трахеотомията затворена. Пациентът започнал рехабилитация и вече е изписан от отделението след месец и десет дни престой.

"Това са тежки травми, които изискват сериозно и скъпо реанимационно лечение, отнемат много време. В началото, понеже бе приет в кома, имаше и черепно-мозъчна травма, дифузна травма на главния мозък, която всъщност определя прогнозата, защото такъв пациент, ако не излезе от комата, всички останали неща пак се правят, но от това зависи по-нататъшното развитие на ситуацията. След това е гръдната травма, защото освен счупени ребра от двете страни, имаше и контузии на двата бели дроба“, пояснява началникът на реанимацията.

В началото на април лекарите от Великотърновската болница успяха да спасят живота и на 20-годишно момиче - курсантка в НВУ „Васил Левски“, която се самопростреля със зачисленото й оръжие, докато го почиствала. Тя бе приета в изключително тежко състояние, а повече от пет часа лекарите се бориха, да я спасят и стабилизират.

"Веднага е качена в операционната зала, събрани са екипи, като гръдният хирург д-р Драгош Методиев беше основен оператор, д-р Владимир Христов и д-р Иво Найденов бяха асистенти, аз и д-р Йорданка Трифонова бяхме анестезиолозите. Успяхме да я стабилизираме, имаше 2,5 литра кръв в гръдната клетка“, разказва д-р Маринова.

Веднага след стабилизирането й, курсантката бе транспортирана до ВМА с военния самолет „Спартан“.

"Благодаря на колегите от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", те са направили всичко, за да я стабилизират. В такива моменти се отстраняват най-видимите засегнати тъкани, за да се стопира кръвозагубата, което е направено от лекарите във Велико Търново. Благодарение на действията им пациентката е жива", заяви категорично още при приемането й във ВМА, началникът на болницата полк. проф. Венцислав Мутафчийски.

В момента 20-годишното момиче е в стабилно състояние, изведена е от Реанимацията на ВМА и вече се възстановява от ужасяващия инцидент, а благодарение на изключително добре свършената работа от великотърновските медици не се е наложило да й бъде правена втора гръдна операция, каквито бяха първоначалните прогнози.