Думата “афродизиак” автоматично се свързва с шоколад и вино, но това всъщност е много ограничаващ подход, защото множество от продуктите, които използваме в кухнята, са много по-мощни афродизиаци.

Кои са те и как да ги използваме, обяснява Петя Петкова-Щифлер - известен кулинар, участник в предаването Lord of The Chefs, автор на книгите “111 рецепти около света” и “69 изпитани афродизиака”.

“Думата “афродизиак” идва от името на гръцката богиня на любовта Афродита - казва Петя. - Асоциира се с храни, които улесняват събуждането или нарастването на либидото, настройват съзнанието за вкусови и сексуални усещания. Желанието за храна и секс е първобитен инстинкт на човека. В съвременния свят обаче тежестта между тези две желания е различна при двата пола. Мъжете често се лишават от секс - признават си, че биха правили секс много по-често и с повече жени, отколкото в действителност, а жените, които намаляват яденето, споделят, че биха хапвали повече, отколкото им позволяват съвестта и фигурата."

Овес

Още най-известната лечителката на Средновековието Хилдегард фон Бинген пише за благоприятното действие на овеса върху здравето на човека - за кожата, за тялото, за емоционалния живот.

Тя обаче изцяло пренебрегва едно от основните му качества, а именно, че е един от най-мощните афродизиаци.

“Това обаче се дължи не на слабите й лечителски познания, а може би на факта, че все пак е била игуменка", шегува се Петя Щифлер.

Доказано е, че високото съдържание на цинк в овеса благоприятства потентността и стимулира производството на тестостерон. В книгата “Чудодейната сила на кълновете” Кулвинскас дава примери за опити при крави, на които давали покълнал овес с цел увеличаване на плодовитостта. Резултатите са повече от показателни - 8 от 10 безплодни дотогава крави зачевали, след като в продължение на три месеца всеки ден били хранени с покълнал овес.

Целият текст и още интересни истории четете във вестник "168 часа"