В сегашни дни едва ли има някой, който не знае, че метаболизмът се забавя с възрастта. Учените, от своя страна, постоянно правят нови изследвания върху проблема. Оказва се, че средно жените добавят над 600 грама на година, достигайки до зряла възраст - достатъчни да стигнат до 18 излишни килограма към 50-те си години, ако не се борят с влиянието на хормоните, загубата на мускулна маса и стреса, който забавя изгарянето на мазнините.

За щастие това не е неизбежно и съществуват начини за справяне с проблема.
Но на първо място - основното: за да не се сдобиете с тези 18 килограма в повече, уверете се, че калориите в яденето ви не надвишават 400 - достатъчни за гориво в тялото и за това да се чувствате добре.

Следващите правила за забързване на метаболизма са разработени от Дан Бенардо и Тами Лакатош от Щатския Университет на Джорджия, САЩ.

1. Не ядем достатъчно
Трябва да намалим калориите, за да отслабнем, но не и да прекаляваме. Ако слезем твърде надолу, нанасяме двоен удар на метаболизма си.
Когато ядете по-малко , отколкото е нужно за основните биологични функции (около 1200 калории дневно за повечето жени ), тялото ви отпуска спирачките на вашия метаболизъм. То, също така, започва да „изяжда" от ценната и горяща калории мускулна тъкан, за да си набави необходимата енергия. Яжте достатъчно, така че да не сте гладни - съветват учените. Здравословното междинно хапване преди и след обед между трите основни хранения ще запази вашия метаболизъм. С хранене през 3 до 4 часа , ще се чувствате добре и ще се предпазите от преяждане по-късно през деня.

2 . Избягваме кофеина
Кофеинът е стимулант на централната нервна система, така че любимите ни едно-две кафета на ден могат да увеличат метаболизма с от 5 до 8% - около 98-174 калории на ден . A чаша зелен чай може да го повиши с 12 %, според едно японско проучване . Изследователите смятат, че най-голямо влияние оказват катехините в чая - естествени антиоксиданти, които разграждат мазнините.

3 . Наблягаме на „белите"въглехидрати - продукт на прекалена обработка и рафиниране
Белият хляб, белият ориз и картофите определено са от храните, с които трябва много да внимаваме. По-добре да ги заменим с пълнозърнест хляб, паста, плодове и зеленчуци. Изследвания показват, че някои фибри увеличват изгарянето на мазнини с до 30%. А жените, които консумират повече такива храни, качват по-малко килограми. Целта е поне 25 грама фибри на ден.

4 . Водата, която пием, е със стайна температура
Германски изследователи установяват, че 6 чаши студена вода на ден могат да повишат метаболизма ни с около 50 калории дневно - достатъчно да свалим 2 килограма за една година. Забързването на метаболизма се свързва с работата, която извършва организма, за да загрее студената водата до телесна температура.

5 . Храната ни е пълна с пестициди
Канадски изследователи съобщават, че хора, консумиращи храни, третирани с органохлорни пестициди (които се отлагат в мастните клетки) трудно свалят килограми, защото токсините влияят върху процеса на изгаряне на енергия. Друго изследване сочи, че пестицидите могат да предизвикат директно повишаване на теглото. Затова винаги е добре да избираме биопродукти.

6 . Не консумираме достатъчно протеини
Уверете се, че всяко ядене през деня включва и протеини. Тялото ни се нуждае от тях, за да поддържа мускулатурата си. Добавете малко чисто месо, 2 супени лъжици ядки или няколко лъжици нискомаслено кисело мляко към всяко хранене и закуска. Изследванията показват, че протеините могат да повишат изгарянето на калориите след хранене с до 35%.

7. Диетата ни е бедна на желязо
Богатите на желязо храни са от съществено значение за снабдяване на мускулите ни с кислород, нужен за изгаряне на мазнините. До менопаузата жените губят желязо заради менструацията си всеки месец. Ако не си осигурите достатъчно количество, „получавате" бавен метаболизъм и липса на енергия. Мидите, чистото месо, бобовите и зърнени храни, както и спанакът са отлични източници на желязо.

8 . Пропускаме един изключително важен витамин
Витамин D е от съществено значение за запазване на метаболитната функция на мускулната тъкан. За съжаление, учените са изчислили, че едва 4% от хората над 50-годишна възраст приемат достатъчно от него чрез диетата си. Добри източници на витамин D са сьомга, риба тон, скариди , тофу , зърнените култури, яйцата.

9 . Пийваме си повечко
Пропуснете втория коктейл . Когато консумираме алкохолна, изгаряме по-малко мазнини и по-бавно от обикновеното, защото вместо тях ползваме питиетата като гориво за тялото . Едва две мартинита или тяхната равностойност могат да намалят изгарянето на телесни мазнини с до 73%.

10 . Не приемаме достатъчно млечни продукти
Има някои доказателства, че недостигът на калций, често срещан при много жени, може да забави метаболизма. Изследванията показват, че приемането на калций чрез нискомаслени прясно и кисело мляко може да намали абсорбцията на мазнини от други храни.

Успешното достигане на необходимото тегло изисква както промяна в метаболизма и приема на калории, така и добро функциониране на системите за контрол на апетита в мозъка ни.

Ако полагаме усилия във фитнеса, внимаваме с калориите, приемаме храни за ускоряване на метаболизма, а един глас постоянно ни крещи, че сме гладни и искаме сладко, ще ни бъде много, много трудно.

Затова Minus kg съдържа необходимия микс, който да помага едновременно на тялото и мозъка ни по пътя към намаляване на килограмите.

MINUS kg от NATURALL
ЦЯЛОСТЕН ПРОДУКТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕГЛОТО

Действа върху тялото - изгаря мазнините.
Действа върху мозъка - потиска чувството на глад.
Дава енергия.

Атакуваме целта от възможно най-много ъгли:
• Малинови кетони за изгаряне на мазнините
• Зелен чай за оптимизиране на метаболизма
• Хром за контрол на кръвната захар
• Микс за контрол на апетита
• Комплекс фибри от зелени храни - супер храни за енергия

www.minusbg.com