Листата на лайката се берат и сушат за приготвянето на билкови чайове или хранителни добавки на капсули или таблетки, но могат да се дъвчат и пресни или замразени.

Лайката има много горчив вкус и затова към чая е добре да се добавя мед. Основният химичен компонент в тази билка е партенолидът, на който растението дължи медицинското си значение.

Лечение на мигрена и главоболие

Партенолидът доказано разтоварва напрежението в кръвоносните съдове на мозъка, което е често срещана причина за главоболие и мигрена. Лайката е ефективна и при успокояване на главоболие по време на менструация. Смята се, че пиенето на чай от лайка ежедневно е добро превантивно средство за хората, които често страдат от главоболие и мигрена.

Противовъзпалително действие на лайката

Партенолидът в лайката ограничава болките и възпаленията в ставите и тъканите. Облекчава симптомите на възпалителни състояния като артрит, ревматоиден артрит и остеоартрит.

Менструални спазми и дискомфорт

Лекари препоръчват лайката за облекчаване на симптомите по време на менструация - най-вече спазмите и дискомфорта. Билката се е използвала и за отстраняване на плацентата след раждане. Важно е да знаем, че лайката не бива да се приема от бременни, защото може да предизвика спонтанен аборт.

Лайката предпазва от образуване на съсиреци в кръвта и я разрежда, подобно на аспирина.

Странични ефекти на лайката

Ако листата се дъвчат пресни, могат да предизвикат язви в устната кухина и други устни раздразнения. Всички форми на прием на лайката могат да разстроят стомаха. Държането на растението в ръка е възможно да доведе и до някои кожни раздразнения.

Не се препоръчва употребата на лайка от бременни, деца под 2 години и от хора, които приемат лекарства за изтъняване на кръвта.