Само четвърт чаша лимонов сок може да осигури на човека 45 на сто от препоръчителната дневна доза витамин С. Витамин С повишава имунитета, бори се успешно с инфекциите в тялото ни, предпазва организма от стареене, полезен е при артрит, остеоартрит и ревматоиден артрит.

Всеки човек може да намали появата на бръчки и понижения мускулен тонус на организма си само като добави в менюто си чаша прясно изцеден сок от лимон на ден.

Киселината, която се съдържа в лимоновия сок има антибактериално действие и е много много полезен при лечение на акне. Прясно изцеден лимонов сок може да се постави на кожата с помощта на памук и да престои така цяла нощ, след което се изплаква с топла вода - това дава много добър ерезултат при лечението на акне.

Друго лечение, което може да се предприеме с прясно изцеден лимонов сок е да се използва при порезни рани. Лимоновият сок има антисептично действие и помага на раните да заздравеят по-бързо. Малко неприятно е поставянето му върху такава рана, но има много добър ефект.

Лимоновият сок може да се използва и при лош дъх на устата, като се прави гаргара 2 пъти дневно. Направете си смес от сока на един лимон и една чаша студена вода и си правете гаргара. Ефектът е поразителен, а рецептата е много лесна за изпълнение.

Прясно изцеденият лимонов сок има успокояващо действие. Ароматът от него може да помогне за намаляване нивото на тревожност, умора, неразположеност и изтощение.

Лимоновият сок е богат на пектин, а пектинът има важна роля за намаляване на натрупания излишен холестерол в организма. Ако се използва с чесън по-бързо изгаря холестерола натрупан по кръвоносните съдове, като по този начин предпазва от различни заболявания.