Замърсяването на въздуха от човешки емисии или други източници като горски пожари е свързано с приблизително 135 милиона преждевременни смъртни случая по света между 1980 г. и 2020 г., според проучване на сингапурски университет, цитирано от АФП.

Метеорологичните явления като Ел Ниньо и дипола на Индийския океан - друг естествен климатичен феномен, произтичащ от разликата в температурите на морската повърхност, са влошили ефектите на замърсителите чрез увеличаване на концентрацията им във въздуха, обясняват изследователите от Нанянския технологичен университет (NTU) в Сингапур.

"Проблемът с фините прахови частици се свързва с приблизително 135 милиона случая на преждевременна смърт в света между 1980 и 2020 г.", пишат авторите на изследването, публикувано в сп. Environment International.

Фините частици PM2,5 (с диаметър по-малък от 2,5 микрона) са вредни за човешкото здраве, когато се вдишват, тъй като са достатъчно малки, за да достигнат до кръвоносната система. Те произхождат от превозни средства и промишлени емисии, както и от естествени източници като пожари или прашни бури.

Изследването е установило, че тези хора са починали по-млади в сравнение с типичната продължителност на живота от болести, които е можело да бъдат лекувани или предотвратени, включително инсулт, сърдечни и белодробни заболявания и рак.

Според авторите му метеорологичните явления са допринесли за увеличаването на тези смъртни случаи с 14 процента.

В Азия е отчетен най-голям брой преждевременни смъртни случаи, дължащи се на замърсяването с прахови частици PM2,5 - над 98 милиона, главно в Китай и Индия. 

В Пакистан, Бангладеш, Индонезия и Япония също има много преждевременни смъртни случаи - между два и пет милиона.

Настоящото изследване е едно от най-изчерпателните до момента в областта на качеството на въздуха и климата. То е базирано на данни от 40 години, за да предостави общ преглед на въздействието на фините прахови частици върху здравето, пише БТА.

"Нашите открития показват, че климатичните промени могат да влошат замърсяването на въздуха", казва ръководителят на изследването  Стив Им.

В проучването са участвали и изследователи от университети в Хонконг, Великобритания и Китай.

Според Световната здравна организация (СЗО) комбинираните ефекти от замърсяването на атмосферния въздух и въздуха в затворени помещения е свързано с 6,7 милиона смъртни случая в света всяка година.