В Япония изобретиха лъжичка, която овкусява храната безопасно, но и повече подправки вършат работа

Японски гигант за производство на напитки съобщи наскоро, че започва да продава електрическа лъжица, която да овкусява храната, без да се налага да се прибавя допълнително сол към нея. Тя е изработена от пластмаса и метал. Създава усещане за соленост на яденето чрез слабо електрическо поле, което концентрира молекулите на натриеви йони върху езика.

Изобретението е на университетския преподавател Хомеи Мияшита и миналата година е било отличено с така наречената Анти-Нобелова награда. Тя се дава за причудливи изследвания, “които първо те карат да се засмееш, а после да се замислиш”. А по отношение на солта случаят е точно такъв.

Консумацията ѝ непрекъснато се увеличава и се превръща в глобален проблем, за който Световната здравна организация от години предупреждава. Преди дни публикува и поредния си доклад по въпроса, който показа, че европейците са най-сериозно засегнати от тази тенденция. Повече от един на всеки трима жители на Стария континент на възраст 30 до 79 години има високо кръвно налягане, което е предпоставка за сериозни сърдечносъдови заболявания като инфаркт и инсулт. Те пък от своя страна са виновни за над 42% от смъртните случаи в Европа всяка година. Това означава, че дневно около

10 000 европейци умират преждевременно заради

такива болести

Експертите на СЗО са успели да установят и че при мъжете рискът да умреш млад или преди 69 г. е два пъти и половина по-висок в сравнение с жените. Ако живееш в Източна Европа или Централна Азия пък е пет пъти по-голям спрямо хората в Западна Европа.

“Всяка година 4 млн. души умират от сърдечносъдови заболявания. Това наистина е стряскащо. Става въпрос предимно за мъже от източната част на континента”, коментира доктор Ханс Хенри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. По думите му обаче това е нещо, което може да се промени, ако на хората бъде въздействано да променят начина си на хранене и да спазват препоръките на организацията за максимално 5 грама сол на ден, или около една чаена лъжичка. В момента в почти всички европейски държави максималният дневен прием се надвишава и веригите за бързо хранене и растящите продажби на ултрапреработени храни са големите виновници за това.

Експертите на СЗО са пресметнали, че ако приемът на сол се намали дори само с 25%, могат да бъдат спасени приблизително 900 000 живота на страдащи от сърдечносъдови проблеми хора до 2030 г. Според тях това е възможно да се направи чрез въвеждане на задължителни лимити за подсоляване на най-често консумираните храни. Създаване на законов регламент върху лицевата страна на опаковките да се изписва колко сол има в продукта, както се прави за калориите. Същото нещо да се прилага и в менютата на ресторантите и заведенията за бързо хранене. По този начин може да се помогне на потребителите да направят информиран и по-здравословен избор.

От СЗО признават, че това няма да е лесен процес, тъй като храните с високо съдържание на сол са

склонни да носят най-големи печалби на производителите

Със сигурност ще има съпротива от страна на хранително-вкусовата промишленост. Затова трябва да се води целенасочена политика по въпроса и да се правят информационни кампании, за да са наясно хората с рисковете, които крие прекомерната консумация на сол. Също така да се въведат масови прегледи за високо кръвно и да се създадат специални протоколи за наблюдение и лечение на хипертония, тъй като това е от решаващо значение за спасяването на човешки живот.

Редица проучвания са показали, че ако хората бъдат научени как да си приготвят вкусна храна с по-малко сол, в един момент вкусовите им навици се променят. Те премахват солницата от масата си и успяват да се придържат към препоръчителното количество от максимум 5 грама на ден.

Според диетолози съществуват редица начини това да се направи. Например, когато готвите, да започнете да използвате повече подправки като чубрица, босилек, джоджен и черен пипер вместо сол. Или пък да овкусявате салатата с лимон и малко сирене. Също така да не добавяте сол на ястия, които съдържат пакетирано месо от магазин. Причината е, че в повечето случаи то вече има такава. Спазването на този принцип е особено важно при приготвянето на храна за деца, защото по този начин се оформят здравословни хранителни навици за цял живот.

Избягването на чипсове, пуканки, крекери, солети и дори пържени ядки е препоръчително. Ако нещо от тези неща ви се яде много, най-добре е да си го приготвите в домашни условия и с минимално количество сол. Същото важи и за хамбургерите и пиците, които се продават в заведения за бързо хранене и са доста солени, за да бъдат по-вкусни.

Колкото и напоследък да се твърди, че консервираните храни са полезни, с тях също трябва да се внимава. Някои диетолози съветват

да консумирате повече храни с калий като превантивна

мярка,

защото е известно, че той балансира солта в организма и помага на кръвното налягане да спадне по естествен начин. Такива например са банани, спанак, гъби, бял боб, авокадо и тиква.

Други ефикасни средства са спортът и хидратацията. Проучвания са показали, че половин час тренировка с умерена активност помага за отделяне на половин чаена лъжичка сол от организма. Той обаче се нуждае от прием на повече течности, за да го направи, което обяснява и защо ни се пие много вода, когато ядем солени храни.