Това плюс затруднено дишане са сред честите симптоми, предупреждава експерт.

Блогърката, шампион по преференции, потърсила УНГ заради кампанията - трябвал ѝ глас.

Иначе можеше да закъснее с диагнозата, разказва тя откровено, но и с типичното си чувство за хумор във фейсбук

Ходете на лекар!

Това призова депутатката Елисавета Белобрадова, след като открила, че има тумор на гърлото.

Диагнозата разбрала при преглед при УНГ специалиста д-р Петър Кукушев в София, след като останала без глас от няколко седмици. Д-р Кирил Пеев

Д-р Кирил Пеев

Тя влезе в НС като известен блогър - Летящата Козила Ерато, и е шампион по преференции в една от столичните листи на ПП-ДБ, където е от гражданската квота. Участва и в популярни стендъп постановки - авторски и във формата “3 жени на микрофона”. Откровеният пост във фейсбук, с който тя споделя през какво преминава и най-вече призова всички да ходят на лекар, е с типичното ѝ чувство за хумор.

“Обикновено крещя по работа, защото, когато крещя, по емпиричен път съм виждала по-добри резултати. А и защото съм истеричка”, описва Белобрадова. Но имала болки и не можела да крещи.

Започнала да кашля, но само в легнало положение. Решила, че може би е алергия, затова със съпруга ѝ чистили домашни акари със специална прахосмукачка, пила противоалергични лекарства и дори допуснала да е непоносимост към мъжа. Приятели я засипали със съвети за лекарства и за народна медицина.

След прегледа разбрала причината - когато ляга, туморът се залепял на гласните ѝ струни и предизвиквало дразнене.

Лекарят посредством едно тънко фенерче от джоба му и точно ЕДНО надникване ми спести пари за антиалергични препарати, усилия по отстраняване на мъжа ми и на акарите, приемане на тонове лук, греяна ракия и хомеождрокси, а днес вече ме лиши и от съответния тумор, разказа депутатката във фейсбук.

Лекарят, съвършено и абсолютно разкошен, ми каза, че бил бая голям тумор. Вика: “Направо си е имало шанс да се задавите.” Викам: “Е, това щеше да е адски нелепо.” И се смяхме. Аз хъхрещо, той - учтиво, пише още тя.

От загуба на гласа Белобрадова се оплака преди седмица в социалните мрежи. С типичната ѝ самоирония разказа как се паднало по време на предизборна кампания и месец преди матурата в 7-и клас на второто ѝ дете. Станало точно след премиерата на представлението ѝ в НДК “За свободата и смъртта” на 13 май, посветено на покойната ѝ майка.

Сега признава, че отишла на преглед точно защото е в кампания и гласът ѝ трябва, иначе щяла да лекува “алергията”. И е късметлийка, че получила навреме диагнозата. 5 пъти в поста си депутатката зове: “Ходете на лекар!”

“Ходете на лекар”… като сте здрави!”, добавя в коментара си колегата ѝ депутат и бивш шеф на здравната комисия д-р Антон Тонев. Десетки окуражават Белобрадова. “Ще мине и това, знаеш. Стегай се да не се разправяме тука пред всички”, написал е Христо Петров - Ицо Хазарта.

“Един от основните симптоми е промяната в гласа, която продължава над 2-3 седмици”, обясни специалистът от Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на ИСУЛ Кирил Пеев пред “24 часа”. След всеки респираторен вирус или настинка гласът се променя, но се оправя в рамките на две седмици. Ако това обаче не се случи, пациентът трябва да потърси лекарска помощ, казва д-р Пеев. Друг знаков симптом е затрудненото дишане. Когато проблемът е открит навреме, лечението е по-лесно, напомня той.