Сърдечносъдовите заболявания убиват по 10 000 души дневно в Европа, което се равнява на четири милиона годишно или четири от десет смъртни случая, съобщи АФП, позовавайки се на данни на Световната здравна организация (СЗО). Съветите към европейците са да се хранят с по-малко солена храна.

Ограничаването на солта с 25 процента може да спаси около 900 000 живота до 2030 г., каза Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. 

Един от трима възрастни между 30 г. и 79 г. на Стария континент страда от високо кръвно налягане, причината за което често е употребата на сол. 

51 от 53 държави в региона отчитат ежедневна консумация на сол над препоръчваното от СЗО количество от 5 г - една кафена лъжичка дневно. Основната причина за това са преработените и пакетираните храни. 

Повишената консумация на сол води по повишаване на артериалното налягане, което е сред главните фактори за риск от сърдечносъдови болести, инфаркти и инсулти, подчертава в съобщението си СЗО.

Жителите на европейския континент са най-често страдащите от високо кръвно налягане в сравнение с жителите на всички останали континенти, пише БТА. 

Според СЗО мъжете от региона са подложени на двойно по-висок риск да умрат от сърдечносъдови заболявания в сравнение с жените. Ранната смъртност - между 30 и 69 г., от сърдечносъдово заболяване е пет пъти по-вероятна в Източна Европа и Централна Азия в сравнение със Западна Европа.