Лунният календар отдавна се свързва с менструалния цикъл на жените, но ново проучване официално разкрива, че двете неща са неразривно свързани, съобщава Мейл онлайн.

Изследователи от Франция и САЩ анализираха данни за менструалния цикъл на 3296 европейски жени и 721 жени от Северна Америка и провериха дали датите се падат на определени лунни цикли.
Екипът установил, че жените в Северна Америка по-често започват менструацията си при пълнолуние, а европейките - при новолуние.

Часовникът контролира дневния (или циркаден) ритъм на тялото ни в 24-часов цикъл, който отговаря за събуждането на тялото ни сутрин и за добрата му почивка през нощта.

Въпреки това било установено, че вътрешните ни часовници могат да бъдат повлияни от лунния цикъл, което може да доведе до загуба на сън, а нарушаването на циркадните ритми се свързва с нарушения в менструалната функция.

Това променя начина, по който се калибрира вътрешният ни часовник, така че "ако цикълът се удължи по някаква причина, този процес, базиран на часовника, се адаптира, за да го съкрати бързо", каза пред предаването на Би Би Си „Сайънс фокус" неврологът Клод Гронфие от Университета в Лион, Франция.

Изследователите установиха, че когато това се случи, се получава нещо като "фазови скокове", когато биологичният часовник излиза от синхрон заради намаляването на Луната и се опитва да се самокоригира, като се придвижи напред към следващото стабилно състояние на организма.
Фазовият скок е известен и като "относителна координация", която се проявява в циркадните часовници, като например чувството на умора и несинхронизираност, което получавате, когато пътувате в различни часови зони.

Ако съществуването на вътрешен часовник, който контролира менструалния цикъл, се потвърди при по-нататъшни изследвания, тогава медицинското лечение на нарушенията на овулацията би могло да използва хронобиологичните подходи, които са се доказали като успешни при лечението на рак, нарушения на съня и циркадните функции и депресия, смятат учените.
Възприемането на връзката между лунния и менструалния цикъл идва от вековете, като води началото си от древногръцката култура, където думата "менструация" произлиза от латинската и гръцката дума за луна - mene.

Лекарите в Древна Гърция са вярвали, че жените са по-силни умствено и духовно по време на менструалния си период, защото той обикновено настъпва по време на пълнолуние, припомня БТА.