72% от българите имат доверие в хомеопатията. Това показват данните от национално представително проучване сред хората на възраст над 18 години. То е проведено от международната агенция за пазарни проучвания Harris Interactive през 2023 г. по поръчка на Българската асоциация на производителите и вносителите на хомеопатични лекарства.

65% от нашите сънародници са използвали поне веднъж хомеопатия през живота си. За последните 12 месеца това потвърждават над половината от респондентите (54%).

Използващите хомеопатия мотивират избора си на този тип медикаменти с факта, че при хомеопатията няма странични ефекти и е създадена на базата на натурални съставки.

Данните от проучването сочат още, че 2/3 от българите имат намерение да използват хомеопатични продукти в бъдеще.

За избора на конкретно лекарство 52% казват, че първо биха се консултирали с общопрактикуващ лекар и 47% с лекар хомеопат.

Най-често (54%) хомеопатията намира приложение като естествена алтернатива на традиционните лекарства при ежедневните неразположения (болки в мускулите, настинка и т.н.). 38% споделят, че ползват хомеопатични продукти за или като част от лечението си на хронични заболявания (алергии, екзема, рецидивиращ бронхит, синузит и други). 1/3 от анкетираните са посочили, че прилагат хомепатични лекарства при грижата за децата си.

88% от използвалите хомеопатия са заявили, че са доволни от лечението си с този метод.

Едновременно с това близо 9 от 10 българи смятат, че конвенционалната и алтернативната медицина се допълват.