Ново проучване доказва отдавна известния факт за вредата на прекаления прием на сол. Според СЗО диетите с високо съдържание на натрий водят до повече от 2 милиона смъртни случая на година. Експертите съветват с какво можем да заменим подправката, за да не ни липсва и да намалим риска от инфаркт или инсулт.

Анализът обхваща възрастни хора и установи, че заместването на солта може да е свързано с по-нисък риск от смърт, по-специално от сърдечно заболяване и инсулт.

Проучването е метаанализ на няколко изследвания, проведени предимно в Азия, където според експертите кухнята и културата на хранене вероятно улесняват използването на заместители на солта.

Според Американската асоциация по сърдечни заболявания в САЩ около 70% от приема на натрий се получава от пакетирани и готови храни, а не от готварската сол, която се добавя към храната при готвене.

Въпреки това експертите твърдят, че резултатите, публикувани в списанието Annals of Internal Medicine, могат да послужат като полезно напомняне за прекомерното съдържание на натрий и да помогнат на хората да проучат възможни алтернативи.

„Идеалната граница е от не повече от 1500 мг сол на ден за повечето възрастни, особено за тези с високо кръвно налягане", обяснява медицинският кореспондент на ABC News д-р Дариен Сътън, цитирайки Американската сърдечна асоциация.

Повече от 97% от хората не знаят колко натрий има в храната им или го подценяват, добавя експертът. По данни на Световната здравна организация диетите с високо съдържание на натрий водят до повече от 2 милиона смъртни случая по света всяка година.

Не всички възрастни имат спешна медицинска нужда да заменят солта в диетата си. Новото проучване е специфично за хора, които имат по-висок риск от инфаркти и инсулти. Първата стъпка често е да се погледне етикетът на всяка опакована храна.

Например в статията се дава пример с чипс, който за само 12 парченца съдържа около 200 милиграма натрий.

„Ако погледнете самата торбичка, в в която има около 15 порции - това се равнява на повече от 3000 милиграма натрий", казва експертът.

Една от препоръките - да се храните редовно, да категоризирате или да определите количествено колко натрий имате и след това, в края на деня, да разберете как да се го намалите.

Кои са хранителните начини за добавяне на вкус вместо сол?

В повечето случаи, ако се премахне натрият от храната, повечето хора няма да го разпознаят, особено ако добавите други съставки. Може да пробвате със заместители като червен пипер, смлян черен пипер, лук на прах, канела, джинджифил или чесън.

Според Сътън анализът потвърждава това, което мнозина вече знаят, а именно, че солта може да навреди на здравето ни.

„Това беше метаанализ, който включваше много различни проучвания наведнъж, разглеждащи по-възрастното население в Азия, по-специално това, което е изложено на по-висок риск. И се установи, че намаляването на натрия за шест месеца значително намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания", каза Сътън.

Когато става въпрос за коригиране на приема на сол, експертът съветва да следите колко сте изяли, като го записвате, и да добавяте повече хранителни продукти, пише bTV.

Калият може да помогне за намаляване на ефекта на натрия в тялото ни, като ни помага да контролираме кръвното си налягане. Така че, зеленолистни зеленчуци, банани, сладки картофи, може да намалят преработените храни в диетата ни.