Двама души са починали и над 100 са хоспитализирани след консумация на хранителни добавки с червен дрожден ориз от Kobayashi Pharmaceutical Co., съобщиха японският производител на лекарства и здравното министерство във вторник, на фона на нарастващите опасения за безопасността на продуктите.

Базираният в Осака производител на лекарства съобщи, че един човек е починал от бъбречно заболяване, след като очевидно е приемал добавките "beni-koji" в продължение на около три години. Втори смъртен случай беше докладван в Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи след изслушване с компанията, предаде kyodo news.

Броят на хората, хоспитализирани след приемането на добавките, е скочил до 106, а правителството заяви, че ще извърши спешни проверки на вид храни, рекламиращи ползите за здравето, под отговорността на производителите, категория, която включва около 6000 продукта.

Фаталният случай, съобщен по-рано, е първият известен смъртен случай с възможна връзка с добавки, съдържащи червен дрожден ориз, след като Kobayashi Pharmaceutical миналата седмица доброволно изтегли пет продукта, включително около 300 000 опаковки "beni-koji choleste help", който беше етикетиран като полезен за понижаване на холестерола .

Твърди се, че лицето е поръчвало редовно общо 35 пакета „choleste help" от април 2021 г. до февруари 2024 г., каза компанията, добавяйки, че проучва причинно-следствената връзка между поглъщането и смъртта на лицето през февруари.

Компанията е била уведомена за смъртта чрез имейл от семейството в събота, но едва в понеделник са получили съобщението, тъй като са били заляти от огромен брой запитвания от хората.

Компанията се срещна с членове на семейството при първия отчетен смъртен случай във вторник, тъй като се опитва да потвърди симптомите на индивида и други подробности относно това как е била консумирана добавката.

Според Kobayashi Pharmaceutical проблемната партида beni-koji е произведена във фабрика в Осака.

Вторият смъртен случай беше потвърден, след като здравното министерство и Агенцията за защита на потребителите проведоха изслушване с служители на фармацевтичната компания, за да се установи дали тя е реагирала правилно на случаите в съответствие със закона.

Kobayashi Pharmaceutical поиска от всички компании, доставени с beni-koji, доброволно да изтеглят продукти, които използват същата съставка, като инцидентът засяга широка гама от продукти, включително саке, сладкарски изделия, хляб и мисо.

Националното доброволно изтегляне беше разширено, за да включва хранителни продукти и подправки, които съдържат beni-koji като съставка, тъй като се използва за различни цели като оцветяване и овкусяване.

В Китай онлайн продажбите на продукти, предмет на доброволно изземване от производителя на лекарства, са спрени, съобщиха местни медии. Продуктите също са премахнати от обращение в Тайван.

Китайските медии посочиха възможността процесът на ферментация на beni-koji да произведе токсичното вещество цитринин, което може да доведе до бъбречно заболяване, но Kobayashi Pharmaceutical каза, че съставката, произведена от компанията, не съдържа цитринин.