„Ние сме „за“ всички подобрения по отношение на обслужване на пациентите – електронните досиета, електронните рецепти и електронните бележки, но когато са направени разумно, в помощ и на лекаря, и на пациента“, коментира по Би Ти Ви доц. Рада Маркова, педиатър, член на УС на Българската педиатрична асоциация.

От 1 октомври тази година бележките, с които се извиняват отсъствия на учениците по болест, са само електронни. Обичайно системата не заработи веднага безпроблемно. Оказа се, че електронните дневници невинаги „виждат“ издадените от общопрактикуващите лекари бележки.

Доц. Маркова каза, че предстоят месеци, в които ще има повишена заболеваемост, очаква се и грипната епидемия.

„Нашата молба е т. нар „краткосрочни отсъствия“ – от 1 до 3 дни, при които родителят може да се справи със здравословния проблем в домашни условия, отсъствията да могат да извинени от родителя“, обясни лекарят.

Родители също настояват за подобни промени в правилата и дори беше открита подписка с искане отсъствия да се извиняват не само с медицинска бележка.

„Навсякъде в Европа временно неразположение до 3 дни се извинява от родителя. Може да има лимит – до три пъти в учебна година“, уточни доц. Маркова.