В това, което се случва в момента, аз съзирам политически апетити към поста на директора на „Пирогов". Ще спра дотук, защото категорично няма да допуснем политически мотиви за смяна на един или друг болничен директор или такъв на държавна институция, ако считаме, че той се справя. В момента да разклащаме „Пирогов" е абсурд. Към настоящия момент няма доказателства, че директорът на болницата не се справя".

Това каза пред БТА председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов.

"Констатациите в „Пирогов" подлежат на проверка от външен одит и категорично не мога да се съглася, че на базата на тях трябва да бъде сменен шефът на болницата", каза още проф. Ангелов и допълни, че днес дори е постъпил сигнал от директора на „Пирогов", в който твърди, че върху него се оказва натиск.

Попитан дали смяната на ръководството би подобрила финансовото състояние на дадено лечебно заведение, проф. Ангелов обясни: 

"В управлението на едно лечебно заведение има фактори, които са субективни, които зависят от директора, и обективни, които не зависят от него."

"Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването (МЗ), трябва да се потвърдят от външен одит", повтори професорът. 

"Държавата вече е предприела действия по отношение на областните и на общинските болници, а в момента консултираме създаването на нормативен акт, който да регламентира стратегически лечебни заведения на територията на страната, за които държавата да има специално отношение", посочи Ангелов.

На въпроса дали „Пирогов" е сред тях, проф. Ангелов каза, че би предложил „Пирогов" да бъде част от тях.

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има одит, в който са констатирани финансови нарушения, извършени в "Пирогов" и е предал доклада на премиера акад. Николай Денков и на проф. Ангелов. Заговори дори, че се очаква прокурорска проверка.

 В отговор на въпрос дали подлага на съмнение констатациите на „Вътрешен одит“ проф. Ангелов каза, че винаги има съмнения.

"Много одити съм виждал на МЗ, които не се доказват от проверяващи органи като АДФИ и Сметна палата. „Вътрешен одит“ е на подчинение на министъра на здравеопазването", добави той.

Проф. Ангелов припомни одит, извършен в Александровска болница преди време, в който е било посочено, че болницата е в лошо финансово състояние и са извършвани злоупотреби, но Агенцията за държавна финансова инспекция е извършила в последствие три одита и в нито един не са били открити злоупотреби, нито закононарушения или „разпарчетосване на болницата“.

Д-р Валентин Димитров, директор на болница "Пирогов" каза, че по-късно ще бъде разпространена позицията му по случая.