Когато ѝ съобщават, че поради ранна менопауза е възможно да остане без яйцеклетки, Ема е отчаяна. Тя има фамилна обремененост, свързана с преждевременна менопауза, а лекари оценяват нейния яйчников резерв като много нисък. Тогава Ема е на 27, омъжена от една година. Двойката мечтае да има деца в следващите години и трябва да вземе важно решение: те могат да опитат да заченат по естествен начин или незабавно да започнат инвитро лечение в Лондон, или яйцеклетки на Ема да бъдат замразени за бъдеща употреба. Замразяването на яйцеклетки изглежда като разумно решение, но бърза проверка онлайн показва, че в Обединеното кралство това е изключително скъпа услуга.

Замразяване на яйцеклетки в Acibadem

Две години преди тези неочаквани събития, Ема и съпругът ѝ са прекарали ваканцията си в Истанбул и са имали възможност да се докоснат до качествените медицински услуги в болница Acibadem. По време на пътуването, рефлуксът на Ема се влошил и се обърнали към спешното отделение в лечебното заведение. По време на престоя си в болница Acibadem, жената била впечатлена от опита на лекарите и отношението на сестрите, от модерния дизайн и т.н. Освен това, цените в болницата се оказали много по-достъпни в сравнение с родината ѝ. Така Ема стига до извода, че може да получи висококачествени медицински услуги на приемливи цени в Acibadem Турция.

„Свързах се с Acibadem и попитах дали мога да замразя яйцеклетки. Дадоха ми подробна информация, включително за разходите. В Acibadem обичайната цена за събиране и замразяване на яйцеклетки, заедно с лекарствата, беше около една четвърт от цената на която и да е инвитро клиника в Лондон. Цените за съхранение също са разумни и достъпни. Така решихме да заминем за Acibadem и да замразим яйцеклетки там“, разказва Ема.

В крайна сметка, те пристигат в Acibadem, където експерт по репродуктивна медицина оценява яйчниковия резерв на Ема. Оказва се силно ограничен. Младата жена има и фамилна анамнеза за ранна менопауза. Лекарите предлагат да извлекат и замразят нейни яйцеклетки незабавно. С одобрението на двойката, процедурата започва.

Проф. Джем Демирел
Проф. Джем Демирел

Проф. Джем Демирел има богат опит в репродуктивната медицина и лечение на безплодие. Работи с всякакъв вид репродуктивни проблеми и прилага всички техники за асистирана репродукция в Acibadem – от инвитро оплождане, инсеминация, ИКСИ (ICSI), екстракция на сперматозоиди от тестисите, до преимплантационна генетична диагностика. Екипът му провежда около 2000 инвитро цикъла годишно.

„Малко надежда беше всичко, от което се нуждаех в онзи момент“, казва Ема. „Професор Джем Демирел ни увери, че ще бъде възможно да използваме тези яйцеклетки в бъдещ момент, когато се почувствам готова и искам да имам бебе. Разбира се, бях наясно, че категоричните обещания са невъзможни в такъв момент, но това беше позитивизмът, от който имах нужда. Върнахме се обратно в Лондон с надежди за нашето бъдеще“, споделя тя.

Да станеш майка със замразени яйцеклетки

Както лекарите са предупредили, Ема влиза в менопауза едва на 30. Две години по-късно, през 2022, семейството посещава болница Acibadem Ataşehir. Ема и съпругът ѝ решават да пристъпят към инвитро оплождане и да опитат да заченат бебе с помощта на проф. Джем Демирел. Професорът им обяснява, че със замразените по-млади яйцеклетки имат по-високи шансове за успешна бременност и раждане. Това са добри новини за Ема, която вече е на 32, но яйцеклетките ѝ са замразени на 27.

„Ема се върна при мен със съпруга си, за да попитат дали могат да използват яйцеклетките, които бяхме замразили преди години. Отвърнах им: разбира се, нали за това ги замразихме“, разказва д-р Джем Демирел. Инвитро екипът използва замразените яйцеклетки, които опложда със сперматозоиди от съпруга. След това ембрионът е трансфериран в нейната матка. Две седмици по-късно Ема научава новината, която толкова силно е очаквала: бременна е! След нормално преминала бременност, през април 2023 г. се ражда тяхното прекрасно момиченце Алисън.

„Дължим толкова много на Acibadem за радостта, която ни донесоха. Там получих не само надежда и кураж, но и най-съвременни медицински грижи, които проправиха пътя за чудото. Ще бъда завинаги признателна на проф. Джем Демирел, екипа му и целия персонал в Acibadem. Не на последно място, бих искала да кажа на младите жени да обмислят замразяване на яйцеклетки, вместо да чакат. Направете го сега, не чакайте“, казва Ема.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria