Повечето пациенти, приети в болници с остри вирусни инфекции, получават антибиотици като превантивна мярка спрямо евентуални бактериални инфекции. Тази практика обаче не подобрява преживяемостта на пациентите, според ново изследване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Изследователи са проучили въздействието на употребата на антибиотици върху преживяемостта при повече от 2100 пациенти в болница в Норвегия между 2017 г. и 2021 г. и установили, че даването на антибиотици на хора с общи респираторни инфекции е малко вероятно да намали риска от смърт в рамките на 30 дни. В разгара на пандемията антибиотици са били предписвани на около 70% от пациентите с КОВИД-19 в някои държави, което може да допринесе за появата на резистентни към антибиотици патогени, известни като супербактерии.

Тези нови данни, които още не са публикувани в медицинско издание, предполагат, че има „прекомерна употреба на антибиотици“, казва водещият автор д-р Магрит Ховинд от университетската болница „Акешус“ към Университета на Осло, Норвегия. Общо 63% от 2111 пациенти са получили антибиотици за респираторна инфекция по време на болничния им престой. Като цяло 168 пациенти са починали в рамките на 30 дни, от които на само 22 не са били предписани антибиотици. След отчитане на фактори, включващи пол, възраст и тежест на основните заболявания, изследователите установяват, че тези, на които са предписани антибиотици по време на болничния престой са били два пъти по-застрашени от смърт в рамките на 30 дни, отколкото тези, на които не са били дадени антибиотици. Изследователският екип отбелязва, че по-болните пациенти и тези с повече основни заболявания са имали по-голяма вероятност като да получат антибиотици, така и да умрат. Други фактори, като тютюнопушенето може също да са изиграли роля, смятат те.

„Лекарите трябва да се осмелят да не дават антибиотици, вместо да се съмняват и да дават антибиотици за всеки случай“, препоръчва д-р Ховинд.