Бактериите от месото могат да причинят инфекции на пикочните пътища, показва проучване на Института за обществено здраве Milken на университета Джордж Вашингтон. 

Анализирани са данни от проби от месо, събрани между януари 2012 г. и декември 2012 г. Учените са разгледали проби от пилешко, пуешко и свинско месо от девет големи вериги за хранителни стоки във Флагстаф, Аризона. Те са взели кръв и проби от урина от хора, хоспитализирани за инфекции на пикочните пътища в района по същото време.

Данните са обработвани в рамките на 10 години, като е проследяван и произходът на бактерията E. coli (ешерихия коли). 

Изследователите изчисляват, че 8% от инфекциите на пикочните пътища, причинени от E. coli в САЩ всяка година са до 640 000 случая и те може да са причинени от щамовете в месото.

„Това не означава, че ако нямахме тези бактерии, щяхме да имаме 8% по-малко инфекции“, каза съавторът на изследването д-р Ланс Прайс, който е професор по околна среда и професионално здраве в университета “Джордж Вашингтон”. 

“Често E. coli е безобидна бактерия, която е „част от нормалната бактериална среда в червата при хората и животните“, каза д-р Крейг Комитър, професор по урология и акушерство и гинекология в Медицинския факултет на Станфордския университет, който не участва в новото проучване.

Някои щамове обаче могат да бъдат опасни, причинявайки диария, респираторни заболявания и пневмония, според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

В новото изследване се предполага, че повече от тези инфекции може да са свързани с E. coli от месо, отколкото е известно досега.

Инфекциите могат да възникнат, когато месото с бактерии Е. coli не е приготвено с подходяща хигиена, а след това преминава през храносмилателната система. Тази бактерия може лесно да навлезе в пикочната система и да причини инфекция със симптоми като усещане за парене по време на уриниране, мътна урина и болка в таза.

Според Службата за здраве на жените нежният пол страда до 30 пъти по-често от инфекции на пикочните пътища, отколкото мъжете, пише bTV. 

След като инфекцията обаче е навлязла в бъбреците, тя има достъп до кръвта.

„Пикочният мехур е основен вход към бъбреците и кръвния поток на пациентите“, каза д-р Синди Лиу, автор на изследването и доцент по околна среда и професионално здраве в университета „Джордж Вашингтон“.

Инфекциите на кръвния поток са „много опасни“, а тези, причинени от E. coli, убиват от 36 000 до 40 000 души годишно в САЩ, смятат изследователите.

Учените призовават за повече наблюдение на патогените в суровото месо, намиращо се в магазините за хранителни стоки.

У дома хората трябва да са сигурни, че си мият ръцете, когато приготвят или боравят със сурово месо, и винаги да използват отделна повърхност за готвене на сурови храни.

Резултатите от проучването разкриват и друг аспект на проблема: тревожното нарастване на резистентните към антибиотици инфекции. 

На повечето животни в хранително-вкусовата промишленост се дават антибиотици, но прекомерната им употреба води до резистентност. 

Известно е, че бактериите, свързани с месото, са особено устойчиви на лечение.