Преди 8 години получил тежка черепно-мозъчна травма

Млад мъж беше спасен от тежка инфекция на мозъка чрез изключително сложна хирургична манипулация в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

Интервенцията беше извършена от изпълнителния директор на университетската болница и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов.

На пациента е направено модерно миниинвазивно ендоскопско ендоназално възстановяване през носа със сложна техника, съобщават от здравното заведение. Преди това проблемът на 36-годишния мъж е идентифициран с високоспециализирани изследвания - компютърна томография с висока разделителна способност и др. 

Всичко започва преди година, когато пациентът е намерен от близките в неясно съзнание. При прегледите е установена тежка инфекция на мозъчните обвивки от бактериален произход. След лекуване в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „ Свети Георги“ ЕАД Пловдив пациентът е насочен за допълнителна диагностика в Клиниката по УНГ.  Мъжът е диагностициран от д-р Александрина Топалова-Шишманова, дм, която открива изтичане на гръбначно-мозъчна течност през носа.

Причината е тежка черепно-мозъчна травма, получена преди 8 години и довела до дълъг престой в интензивно отделение. Благодарение на екипа на проф. Джамбазов и осъществената изключително прецизна хирургична интервенция през носа със сложна ендоскопска техника пациентът вече се възстановява успешно.