България е единствената страна в Европейския съюз, в която смъртността от онкологични заболявания расте, според данните на Европейската комисия, въпреки новите терапии. 

През 2019 г. 242-ма от 100 хиляди души са изгубили живота си. Осем години по-рано те са 229 на 100 хиляди. Българите изостават с профилактиката.

Скрининг за рак на маточната шийка са си направили 45% от българките при 60% обхват средно за Европа. При рака на гърдата и рака на дебелото черво разликите са още по-големи. 

Миналата година Нели Георгиева напипва бучка в гърдата си. След изследванията разбира, че само на 26 ще й се наложи да се бори с онкологично заболяване, предаде бТВ. 

„Доста неочаквано беше. Преди години имах друго онкологично заболяване и въобще не исках да си помислям, че нещо такова може да се е случило“, каза Нели Георгиева.

От рак заболяват все по-млади хора, затова профилактиката трябва да започне навреме, казват онколози. А тя буксува. 

„Тук основно място заема нашата здравна култура. Всеки един признак, който е извън нормалното състояние на пациента, трябва да насочи неговото внимание“, заяви д-р Маргарита Таушанова.

При жените най-често се среща ракът на гърдата, на маточната шийка и на яйчника.

„Още след 35 г. една жена трябва да ходи на мамолог. Същото се отнася и за консултацията с гинеколозите - там се правят редовни цитонамазки“, отбеляза д-р Маргарита Таушанова.

При мъжете това са рак на простатата, дебелото черво, белият дроб.

„След 50 години те трябва да пускат туморен маркер и ехография на коремни органи. При карцинома на дебелото черво имат значение и симптомите“, допълни д-р Таушанова. 

У нас годишният профилактичен преглед включва изследвания за някои онкозаболявания, като ехограф на млечните жлези, цитонамазка, изследване на някои туморни маркери, но с възрастови ограничения. От касата заявиха, че постъпили предложения за разширяването им няма.

Днес Нели е здрава. Вярва, че навременната реакция й е помогнала.

„Хубавото в цялата история е, че 5 месеца по-рано имах благоразумието да съм на профилактичен преглед. Всъщност, успяхме да хванем заболяването в много ранен стадий“, заяви Нели.

Тя призовава - прегледите да не се отлагат, а диагнозата да се приеме с вяра,  че лечение има.