Доставки на медикаменти за анестезия при секцио са забавени. От 10 януари болници чакат количества хипербарен разтвор, който е задължително лекарство по медицински стандарт за родилки.

Повече от 270 раждания чрез цезарово сечение са се случили в „Майчин дом“ за последните 3 седмици. През това време медикаментите за анестезия са силно ограничени заради забавяне в снабдяването.

„Забавянето е доста сериозно от 2 декември, сега сме 26 януари, в аптеката на болницата все още не е доставено“, съобщи д-р Елена Георгиева, началник на Клиниката по анестезиология в „Майчин дом“.

Според световния медицински стандарт при всяко раждане със секцио се прилага точно тази упойка, която е най-щадяща за майката и бебето, информира bTV. Днес плановите операции са 6, вдругиден – 13, тоест, трябват им 13 ампули от най-добрата упойка по стандарт. Разчитат на свои запаси, които обаче свършват.

„След забавянето при COVID, гледаме винаги да имаме един запас. За този период от 02.12 до 26.01 сме направили 259 цезарови сечения, това е една сериозна бройка. Ние сме сигнализирали, за да не стигаме до тази ситуация, в която са изчерпани количествата и трябва да броим и да пестим ампулите“, допълни д-р Елена Георгиева.

За да закърпят положението, докато чакат вече отложената доставка, лекарите търсят помощ от други колеги в големи столични болници. С две кутии им помагат от ВМА и „Пирогов“.

„Ние се насочихме към болници, които нямат акушерска дейност, тоест да не лишим други родилки от съответния препарат и се обадихме в болници, където няма цезарово сечение. Не са много и се пазят точно за родилки“.

На въпроса за хипербарния разтвор от здравното министерство отговориха:

„Представителят на притежателя на разрешението за употреба от Ирландия уведомил за временно преустановяване на продажбите на лекарствения продукт - от 20.11.2022 г. до 18.01.2023 г. поради производствени проблеми. В петък, 26.01.2023 г., Агенцията по лекарствата е уведомена за осъществена доставка.

От Асоциацията на търговците на едро съобщиха, че са получили 4000 опаковки. Фирмата, която доставя за „Майчин дом“, има налични 700 опаковки, които болницата се очаква да получи.