Брюксел обсъжда с фармацевтичните компании “Пфайзер“ и "Бионтех" възможността да бъде намален броя на ваксините срещу COVID-19 до 500 милиона дози, които ЕС се е ангажирал да закупи тази година от тях, но в замяна на по-висока цена, предаде Ройтерс, позовавайки се на анонимен източник, запознат с преговорите.

На дневен ред е и удължаване на крайния срок за доставка, вероятно до втората половина на 2024 г.

Преговорите все още са в ход и не е ясно какъв ще бъде окончателният резултат, пише БТА.

През май 2021 г. Брюксел подписа договор с "Пфайзер" и "Бионтех" за закупуването на 900 милиона дози с опцията за закупуване на допълнителни 900 милиона дози от тяхната ваксина срещу COVID-19 до края на 2023 г., припомня Ройтерс. Около половината или дори над половината от първите 900 милиона дози по този договор все още не са доставени заради спад в търсенето миналата година.

Около 328 милиона души в ЕС от общо 450 милиона души население са с първи курс от ваксинацията срещуCOVID-19.

Относно цените, говорител на "Пфайзер" заяви: "Ние винаги имаме многостепенен ценови подход за ваксината заCOVID-19, ръководен от договорените количества и националното ниво на доходите, за да гарантираме справедливост между споразуменията със страните със сходни икономически профили".

Говорител на "Бионтех" пък допълни, че тяхната компания продължава да работи с ЕК и правителствата, за да намери прагматични решения, докато спазва фундаменталните принципи, договорени между страните при сключването на споразумението".