Ние сме на първите места по резистентност към антибиотици, но това е отпреди свръхупотребата им преди две години. Лекарите у нас масово изписват антибиотици без направено микробиологично изследване. Това заяви доц. Иван Иванов от НЦЗПБ.

"Проблемът с антибиотиците е изключително сериозен. Единствено България и Румъния докладват нарастване на консумацията им. Всички останали за пръв път посочват драстично намаляване. Ефектът ще бъде видим следващите години. За първи път изолираме бактерии, които са резистентни на масовите антибиотици по време на пандемията. Това ще има широк ефект върху лечими инфекции", прогнозира той.

Според него за изписване на антибиотика е нужно микробиологично изследване. "За съжаление лекарите у нас масово изписват антибиотици без направено такова. В такъв случай е нужно антибиотикът да е тясноспектърен, тъй като широкоспектърните са с висок риск от резистентност", подчерта доц. Иванов.

По думите му при инфекции при деца ключова е бързата антибиотична реакция. "Не бива да говорим за резистентни стрептококи. Във всяка една лаборатория може да се извърши изследване и да се каже дали фарингит или зачервено гърло са вследствие на такава инфекция", обясни медикът пред NovaNews.